Verf- en coatingbedrijf AkzoNobel wil binnen een jaar zijn divisie speciaalchemie afsplitsen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, wordt grotendeels aan aandeelhouders uitgekeerd, kondigt het bedrijf woensdag aan.

Ook wil AkzoNobel dit jaar 1,6 miljard euro aan aandeelhouders uitkeren. Dat gebeurt door het reguliere dividend met 50 procent te verhogen. Daarnaast wordt nog eens 1 miljard euro aan speciaal dividend uitgekeerd.

Het moederbedrijf van merken zoals Sikkens, Ceta Bever en Alabastine wil zijn onderdeel Specialty Chemicals afstoten nadat het Amerikaanse PPG Industries interesse had getoond in een overname van AkzoNobel. Het Nederlandse bedrijf wees het "ongevraagde" overnamebod echter vrijwel direct af.

Topman Ton Büchner van Akzo benadrukt in een verklaring dat de stappen die Akzo zet, zullen leiden tot ''significante aandeelhouderswaarde op korte, middellange en lange termijn".

Zo werden ambitieuze richtlijnen voor 2020 geformuleerd. Bij Paints and Coatings mikt Akzo op een winstmarge van 15 procent. Het rendement op investeringen moet daarnaast boven de 25 procent uitkomen. Bij Specialty Chemicals moet de marge naar 16 procent en moet op geïnvesteerd kapitaal meer dan 20 procent winst worden gemaakt.

Büchner noemde de doelstellingen realistisch, ook bij economische tegenwind. Onder meer zullen door een splitsing de kosten omlaag gaan. Verder benadrukte hij dat de plannen die Akzo heeft minder impact zullen hebben op het personeel in vergelijking met de plannen van PPG. Ook blijven overnames volgens de topman onderdeel van de strategie van Akzo.

Besparen

Het bedrijf wil verder structureel 150 miljoen euro besparen. De afsplitsing van Specialty Chemicals zal daarnaast nog eens 50 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren. Het is nog niet geheel duidelijk of Akzo het onderdeel als zelfstandig bedrijf naar de beurs brengt of verkoopt.

Verder kondigde Akzo aan dat het tot 2020 een investering van 1 miljard euro wil doen in onderzoek en ontwikkeling en in het bijzonder op het gebied van innovatie en de ontwikkeling van nieuwe producten.

Elliott

Elliott Advisors is blij dat AkzoNobel stappen neemt om meer waarde voor zijn aandeelhouders te creëren. De activistische aandeelhouder blijft echter kritisch en plaatst vraagtekens bij het functioneren van de top van het Nederlandse verf- en chemieconcern.

Het stoort Elliott vooral dat Akzo geen goed beeld heeft van wat eventuele andere opties kunnen opleveren. De belegger maakt zich er samen een groepje andere aandeelhouders al een tijd hard voor dat Akzo het gesprek aangaat met PPG Industries. 

Elliott herhaalt het voornemen naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam te stappen als AkzoNobel blijft weigeren om over de positie van president-commissaris Antony Burgmans een bijzondere aandeelhoudersvergadering uit te schrijven.

PPG Industries

PPG Industries zelf reageerde ook op de plannen van Akzo. De Amerikanen gaven aan dat hun overnamevoorstel meer waarde biedt. Zo is er een directe uitbetaling in contanten aan aandeelhouders, volgens PPG hoger dan het speciale dividend dat Akzo woensdag beloofde.

Daarbij zijn er volgens PPG meer risico's en onzekerheden verbonden aan het strategische plan van Akzo. Het levert namelijk twee kleinere bedrijven op die zich nog niet hebben bewezen en zal resulteren in meer herstructureringen.

Een combinatie tussen PPG en Akzo is het beste voor alle belanghebbenden, zo herhaalde PPG. Het riep het bestuur van Akzo wederom op om te praten.

FNV

FNV Procesindustrie houdt de situatie bij AkzoNobel scherp in de gaten. Volgens bestuurder Erik de Vries van de bond is het ''geen overbodige luxe'' dat er net een verlenging van het sociaal plan voor een periode van drie jaar overeen is gekomen met de onderneming.

''De FNV maakt zich sterk voor behoud van werkgelegenheid van iedereen die op dit moment werkt bij Akzo. Dit is ook wat de werknemers willen. Dreigen er andere dingen te gebeuren, dan zullen zij luid en duidelijk hun stem laten horen."

Kwartaalcijfers 

AkzoNobel maakte ook bekend dat het bedrijf in het eerste kwartaal zijn verkopen en bedrijfsresultaat heeft weten op te voeren. Het concern spreekt van een record qua winstgevendheid, hoewel de nettowinst in het eerste kwartaal stabiliseerde op 240 miljoen euro.  

Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal een omzet van 3,6 miljard euro. Dat was 7 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging kwam onder meer door overnames, maar ook door hogere volumes en dan vooral bij de divisies Decorative Paints en Specialty Chemicals.

Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde met 13 procent naar 376 miljoen euro. Voor heel 2017 verwacht AkzoNobel dat het bedrijfsresultaat 100 miljoen euro hoger zal uitvallen dan afgelopen jaar.

Dat zou voor Akzo andermaal een record betekenen, nadat dit de afgelopen twee jaar ook al gold. Verder wist het bedrijf meer rendement te halen op verkopen en investeringen.