Volkswagen heeft naar eigen zeggen een goed eerste kwartaal achter de rug. Het autoconcern stelt op financieel gebied ''significant'' beter te hebben gepresteerd dan de verwachtingen voor de markt.

De operationele winst kwam volgens een voorlopig cijfer uit op 4,4 miljard euro, meldt de fabrikant dinsdag. Dat is ongeveer 1 miljard euro meer dan een jaar geleden werd verwacht.

De Duitse autobouwer profiteerde onder meer van de grote vraag naar de nieuwste modellen van het eigen merk Volkswagen. Verder werden de resultaten gestuwd door kostenbesparingen. Ook ging het goed met de verkopen bij de merken Porsche, Seat, Man en Scania.

Volkswagen lijkt het omvangrijke dieselschandaal inmiddels goeddeels achter zich gelaten te hebben. In maart benadrukte topman Matthias Müller zelf ook al dat het bedrijf de boel weer op de rit heeft.

Volkswagen herhaalde in zijn handelsbericht dinsdag een eerder gedane voorspelling voor de winst in het hele jaar. De Duitsers rekenen voor 2017 op een operationele winstmarge van 6 tot 7 procent.