De Europese beurzen zijn dinsdag met flinke verliezen gesloten. Vooral grondstofgerelateerde bedrijven moesten het op de eerste handelsdag na het lange paasweekeinde ontgelden, door een scherpe prijsdaling van ijzererts.

Verder zorgde de aankondiging van de Britse premier Theresa May om in juni vervroegde verkiezingen te houden voor onrust op de financiële markten.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent lager op 509,73 punten. De MidKap zakte 0,9 procent tot 741,39 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs tekenden verliezen op tot 1,6 procent.

Londen was een negatieve uitschieter met een min van 2,5 procent. May zei dat politieke eenheid en een nieuw mandaat nodig zijn voor de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

ArcelorMittal

ArcelorMittal was door gedaalde ertsprijs veruit de grootste verliezer in de AEX met een min van 6,2 procent. Roestvrijstaalbedrijf Aperam speelde 1,8 procent kwijt in de MidKap. Bij de kleinere fondsen in Amsterdam kelderde metalenspecialist AMG 5,7 procent.

De Duitse staalbedrijven ThyssenKrupp en Salzgitter doken tot 3,6 procent in het rood in Frankfurt. In Londen incasseerden mijnbouwers als BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore en Anglo American verliezen tot 5,6 procent.

Galapagos

Galapagos blonk aanvankelijk uit bij de hoofdfondsen op Beursplein 5, maar de koers zakte later flink in. Het biotechnologiebedrijf, dat met een aandelenverkoop in de VS 338 miljoen dollar heeft opgehaald, sloot 2,1 procent in de min.

In de MidKap was de bottelaar van sappen en frisdranken Refresco in trek met een plus van 2,3 procent. Naar verluidt overweegt de Franse investeerder PAI Partners een hoger overnamebod te doen op Refresco, nadat een eerder bod van 1,4 miljard euro was afgewezen door het Rotterdamse bedrijf.

Volkswagen

In Frankfurt was Volkswagen verder een opvallende winnaar. Het Duitse autoconcern werd 4,4 procent hoger gezet na een handelsbericht over de sterke financiële prestaties in het eerste kwartaal.

De euro was 1,0705 dollar waard. Bij het slot op Wall Street op maandag was dit 1,0640 dollar. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 52,14 dollar per vat. De Brentprijs daalde 1,3 procent tot 54,65 dollar per vat.