De Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft de winst in het eerste kwartaal flink weten op te voeren.

Het financiële concern profiteerde met name van sterke prestaties van zijn zakelijke tak, blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

De opperbeste stemming op de financiële markten sinds Donald Trump zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, vertaalde zich in hogere inkomsten voor de afdeling die onder meer adviseert en helpt bij de uitgifte van aandelen en obligaties. Ook de oplopende rente hielp JPMorgan vooruit.

Consumententak

Daar stond tegenover dat de consumententak minder goed draaide. Daar leden de opbrengsten uit bijvoorbeeld nieuwe hypotheken juist onder de hogere rente. De winst steeg met ruim een zesde naar 6,4 miljard dollar (6,1 miljard euro). De baten gingen met 6,5 procent omhoog naar 24,7 miljard dollar.

Concurrent Citigroup zag de resultaten in de eerste drie maanden van 2017 eveneens verbeteren. Ook daar was de zakelijke tak de belangrijkste pijler onder de groei. Vooral inkomsten uit de obligatiehandel zaten in de lift. De nettowinst steeg van 3,5 miljard naar 4,1 miljard dollar. De baten stegen met 7 procent tot 18,1 miljard dollar.

Wells Fargo

De cijfers JPMorgan Chase en Citigroup zijn sterker dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Dat geldt niet voor de resultaten waar branchegenoot Wells Fargo mee kwam. De grootste Amerikaanse hypotheekverstrekker hield onder de streep ongeveer net zoveel over als een jaar eerder, een kleine 5,5 miljard dollar.

Wells Fargo had onder meer last van de stijgende rente, die de belangstelling voor nieuwe woningkredieten drukte. Ook kampt de bank nog met de naweeën van een schandaal rond dubieuze verkooppraktijken van sommige medewerkers. De baten gingen met 0,9 procent omlaag naar 22 miljard dollar.