De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een kleine min gesloten. Ook elders in Europa bleven graadmeters dicht bij huis.

Beleggers op het Damrak verwerkten onder meer een bod op bottelaar Refresco die daarop fors aan beurswaarde won. Ook zorgde nieuws in de overnamestrijd om AkzoNobel voor reuring.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde de sessie met een verlies; 0,1 procent lager op 517,81 punten. De MidKap, met daarin Refresco, steeg 0,1 procent tot 748,32 punten. De beurs in Parijs sloot vlak. Frankfurt won 0,1 procent terwijl Londen 0,2 procent kwijtspeelde.

Refresco

Frisdrankproducent Refresco maakte een koerssprong van 11,1 procent. Het bedrijf liet weten een ongevraagd bod van investeringsmaatschappij PAI ter waarde van 1,4 miljard euro af te slaan.

Ook ziet Refresco geen basis voor onderhandelingen.

AkzoNobel

AkzoNobel stond met een min van 0,7 procent bij de sterkste dalers in de AEX. Een groep aandeelhouders onder aanvoering van Elliott Advisors wil af van president-commissaris Antony Burgmans.

Het bedrijf is bereid na te denken over het verzoek tot een speciale vergadering, maar liet weten dat het ontslag van Burgmans niet op de agenda wordt gezet. Elliott is ontevreden over het afwijzen van het overnamebod van het Amerikaanse PPG op AkzoNobel en neemt het Burgmans kwalijk dat hij niet met PPG in gesprek wil gaan.

Randstad

Uitzender Randstad was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,3 procent. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 4,8 procent.

TomTom (2,6 procent) deed het goed bij de middelgrote fondsen dankzij een adviesverhoging voor het navigatiebedrijf door Kepler Cheuvreux. Bodemonderzoeker Fugro bungelde onder aan de MidKap met een min van bijna 5,8 procent, onder druk van een adviesverlaging door ING.

Puma

In Frankfurt was sportartikelenproducent Puma een positieve uitschieter met een koerswinst van ruim 9 procent. Puma verhoogde zijn verwachtingen voor de omzet en winst in het gehele jaar. Het Duitse autoconcern Daimler won 0,3 procent in Frankfurt na bekendmaking van kwartaalcijfers.

De euro noteerde 1,0621 dollar, tegen 1,0623 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 53,28 dollar en Brent verloor 0,4 procent tot 56,02 dollar per vat.