Topman Jes Staley van de Britse bank Barclays is flink de fout ingegaan bij de afhandeling van een anonieme klacht van een werknemer.

Hij probeerde de identiteit van de briefschrijver te achterhalen, wat in strijd is met de regels die bedoeld zijn om klokkenluiders te beschermen.

Barclays liet maandag weten dat de kwestie de aandacht heeft van Britse financiële toezichthouders. De bank heeft zelf al sancties opgelegd. Staley heeft een formele reprimande gekregen en moet een fiks deel van zijn bonus inleveren. Hij heeft zijn excuses aangeboden aan de raad van bestuur.

Uit onderzoek door een extern bureau is volgens Barclays naar voren gekomen dat Staley de regels niet willens en wetens heeft overtreden. Hij dacht oprecht, maar ten onrechte, dat het geoorloofd was om te proberen te achterhalen wie de anonieme klacht had ingediend.

Hoeveel Staley precies moet inleveren van zijn variabele beloning, is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van de uitkomsten van de onderzoeken van verscheidene financiële toezichthouders naar de affaire. Wel gaf de bank aan dat de verlaging ''aanzienlijk'' zal zijn.

Staley ontving volgens het jaarverslag van Barclays in 2016 een basissalaris van 1,2 miljoen pond. Met onder meer pensioenbetalingen en bonussen erbij kwam zijn totale beloningspakket vorig jaar op 4,2 miljoen pond.