Deutsche Bank heeft circa 8 miljard euro opgehaald door nieuwe aandelen uit te geven.

In totaal plaatste het 687,5 miljoen nieuwe aandelen tegen een uitgifteprijs van 11,65 euro per stuk. De opbrengst is bedoeld om de kapitaalbuffer van de grootste bank van Duitsland te verstevigen.

Deutsche Bank kon de overgrote meerderheid (98,9 procent) van de nieuwe aandelen kwijt aan zittende investeerders. Het restant zal op de beurs worden verkocht, zo liet het financiële concern vrijdag weten. Het aantal uitstaande aandelen is door de emissie met circa de helft toegenomen.

Boetes

De kapitaalverhoging was noodzakelijk, mede doordat Deutsche Bank de afgelopen jaren miljarden kwijt is geweest aan boetes en schikkingen. De firma was betrokken bij een reeks schandalen, onder meer rond de manipulatie van rentetarieven en wisselkoersen.

Ook moest de bank in de Verenigde Staten boeten voor de rol in het ontstaan van de financiële crisis van 2008.

Verliezen

Al die juridische beslommeringen zadelden Deutsche Bank twee jaar achter elkaar op met miljardenverliezen. Topman John Cryan vond het nodig om begin februari in paginagrote advertenties in verscheidene kranten excuses aan te bieden voor de fouten die de bank, overigens onder het bewind van zijn voorgangers, heeft gemaakt.

Dit jaar verwacht het concern weer winst te maken.

Na de afronding van de aandelenuitgifte is Deutsche Bank nog altijd niet klaar met het oppoetsen van de gehavende balans. Een gedeeltelijke verkoop van de afdeling vermogensbeheer, waarschijnlijk via een beursgang, moet ergens in de komende twee jaar nog eens zo'n 2 miljard euro opleveren.