De Nederlandse staat heeft met de verkoop van twintig miljoen aandelen ASR circa 515 miljoen euro opgehaald. 

Dat maakte de verzekeraar woensdag bekend. De aandelen werden verkocht voor 25,75 euro per stuk.

Voor de transactie had de overheid nog iets meer dan de helft van de aandelen ASR in handen. Nu is dat belang afgenomen tot 36,8 procent. Na de voorgenomen intrekking van drie miljoen aandelen die ASR bij de vorige plaatsing in januari 2017 zelf heeft ingekocht, komt het staatsbelang op 37,5 procent.

De Nederlandse overheid bracht ASR in juni vorig jaar naar de beurs. Het bedrijf omvat de oude verzekeringsonderdelen van Fortis Nederland, dat op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 noodgedwongen werd genationaliseerd. Het is de bedoeling dat het belang uiteindelijk geheel wordt afgebouwd.

Zestig dagen 

Om te zorgen dat dit geleidelijk gebeurt, worden afspraken gemaakt met de banken die de aandelentransacties begeleiden. NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, moet na deze verkoop zestig dagen wachten voor zij de volgende pluk aandelen mag aanbieden.

ASR heeft ditmaal zelf geen eigen aandelen ingekocht. Bij een eerdere plaatsing in januari heeft het bedrijf al het maximale aantal stukken ingekocht waartoe het door de aandeelhouders is gemachtigd. Bij de aandeelhoudersvergadering eind mei vraagt ASR om een nieuwe machtiging om eigen aandelen in te kopen.