Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft ook in het eerste kwartaal van 2017 nog last gehad van dalende ticketprijzen. 

Dat laat de Amerikaanse samenwerkingspartner van Air France-KLM dinsdag weten in een tussentijds handelsbericht.

Delta zag de opbrengsten per gevlogen kilometer afgelopen kwartaal met 0,5 procent afnemen. Hoewel de druk op de omzet daarmee is verminderd ten opzichte van de voorgaande periode, is dat toch een tegenvaller. Het bedrijf had zelf gerekend op een stabilisatie, na twee bijna jaar van onafgebroken dalingen.

De luchtvaartbranche kan een opleving van de ticketprijzen goed gebruiken, aangezien ook de brandstofprijzen dit jaar weer lijken te gaan stijgen. De relatief goedkope brandstof gaf luchtvaartmaatschappijen de afgelopen jaren juist de ruimte om hun aanbod te verruimen. Dat heeft gezorgd voor fellere concurrentie en dalende prijzen.

Een lichtpuntje is dan ook dat de opbrengsten per gevlogen kilometer in maart wel iets zijn gestegen ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat is voor het eerst sinds november 2015. Het herstel was evenwel "bescheidener" dan verwacht, aldus Delta.

Terughoudend

De luchtvaartmaatschappij liet eerder dit jaar al weten dat het voorlopig terughoudend blijft met uitbreiding van de capaciteit. Zolang er geen sprake is van een overtuigend prijsherstel, zal het vluchtaanbod niet uitbundig groeien.

Delta heeft de kosten (exclusief brandstof) afgelopen kwartaal met 5 à 6 procent zien oplopen. Dat komt mede door nieuwe loonafspraken die in december gemaakt werden met de piloten.