De Nederlandse overheid wil opnieuw een deel van haar belang in verzekeraar ASR verkopen. Het gaat om maximaal twintig miljoen aandelen, goed voor een belang van 13,3 procent.

Dat maakt ASR dinsdag bekend.

Als alle aangeboden aandelen verkocht worden, daalt het belang van de overheid in ASR van 50,1 procent naar 36,8 procent. De verkoop kan de schatkist, afhankelijk van het exacte aantal verkochte stukken en de ontvangen prijs, circa een half miljard euro opleveren.

Ditmaal zal ASR geen eigen aandelen inkopen. Bij een eerdere plaatsing in januari heeft het bedrijf al het maximale aantal stukken ingekocht waartoe het door de aandeelhouders is gemachtigd. Bij de aandeelhoudersvergadering eind mei vraagt ASR om een nieuwe machtiging om eigen aandelen in te kopen.

De Nederlandse overheid bracht ASR in juni vorig jaar naar de beurs. Het bedrijf omvat de oude verzekeringsonderdelen van Fortis Nederland, dat op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 noodgedwongen werd genationaliseerd. Het is de bedoeling dat het belang uiteindelijk geheel wordt afgebouwd.

Om te zorgen dat dit geleidelijk gebeurt, worden afspraken gemaakt met de banken die de aandelentransacties begeleiden. NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, moet na deze verkoop zestig dagen wachten voor zij de volgende pluk aandelen mag aanbieden.