Waarde Zuid-Afrikaanse rand hard onderuit na lagere rating

De economische en politieke crisis in Zuid-Afrika brengt het land in steeds grotere problemen op de financiële markten. 

Dinsdag ging de waarde van de Zuid-Afrikaanse rand ten opzichte van de dollar opnieuw hard onderuit, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) staatsleningen van Zuid-Afrika als 'junk' had bestempeld.

S&P zette Zuid-Afrika daarmee voor het eerst in zeventien jaar uit de klasse van staatsobligaties die als een solide belegging worden beschouwd. De junk-status van de Zuid-Afrikaanse leningen geeft aan dat het risico op wanbetalingen heel groot wordt geacht en dat een belegging in de obligaties als pure speculatie wordt gezien.

De zorgen rond Zuid-Afrika zijn de afgelopen dagen gegroeid door het opzienbarende ontslag door president Jacob Zuma van minister van Financiën Pravin Gordhan.

De rand verloor sindsdien al ongeveer 7 procent van zijn waarde. De groei van de Zuid-Afrikaanse economie is afgelopen tijd teruggevallen tot het laagste peil sinds 2009, terwijl ruim een kwart van de beroepsbevolking werkloos is.

Naast de rand ging ook de waarde van Zuid-Afrikaanse staatsobligaties dinsdag stevig omlaag. Op de aandelenbeurs moesten onder meer aandelen van banken het ontgelden.

Ratingbureau Moody's waarschuwde maandagavond ook dat zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Zuid-Afrika waarschijnlijk veel negatiever zal worden.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie