De AEX-index is maandag met verlies de handel uit gegaan. Daarmee kwam de winstreeks van de afgelopen dagen ten einde.

Ook elders in Europa gingen graadmeters omlaag. Vooral tegen het einde van de handelssessie liepen de verliezen op. AMG was bij de kleinere fondsen op het Damrak een opvallende winnaar. Het bedrijf profiteerde van groter dan verwachte grondstofreserves.

De AEX-index sloot 0,6 procent in de min op 513,45 punten. De MidKap verloor een fractie tot 742,87 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 0,7 procent.

AMG was een opvallende stijger aan het Damrak, met een winst van bijna 7 procent. Volgens het bedrijf zijn de winbare reserves lithium en tantalum in zijn mijn in Brazilië bijna 40 procent groter dan een paar jaar geleden werd gedacht.

De AEX werd met een plus van 1,1 procent aangevoerd door DSM. Het speciaalchemiebedrijf opende maandag een nieuw biotechnologiecentrum in Delft, waar het onderdeel DSM Food Specialties zijn internationale hoofdkantoor heeft.

Boskalis won 0,2 procent. Het baggerbedrijf haalde met een samenwerkingspartner een klus in de grootste containerhaven van India binnen, die Boskalis zo'n 125 miljoen euro oplevert.

Londen

In Londen kelderde het aandeel Imagination Technologies Group 62 procent, na het bericht dat Apple stopt met het gebruik van zijn grafische chips in de iPhone en andere producten. In de komende twee jaar worden de bestellingen van Apple bij Imagination helemaal afgebouwd.

Het aandeel van het ingenieursbureau WS Atkins maakte een koerssprong van ruim een kwart. Het Canadese conglomeraat SNC-Lavalin wil het Britse bedrijf overnemen.

Beleggers kijken deze week vooral uit naar het rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Verder komen deze week onder meer de notulen van de meest recente beleidsvergaderingen van de Fed en de ECB. Maandag bleek uit nieuwe ramingen dat de groei in de industrie in de eurozone in maart verder is aangetrokken en dat de werkloosheid in de eurolanden in februari verder is gedaald.

De euro werd voor 1,0651 dollar verhandeld, tegen 1,0695 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 50,17 dollar. Brent werd ook 0,8 procent goedkoper op 53,14 dollar per vat.