Rusland heeft zijn olieproductie in maart verlaagd. Dat komt overeen met de afspraak met oliekartel OPEC om minder te produceren. Op deze manier hopen de landen de olieprijzen te stutten.

Dat blijkt uit cijfers die het Russische energieministerie zondag heeft gepubliceerd.

De Russische olieproductie bedroeg vorige maand 11,05 miljoen vaten per dag. Dat is een daling van 1,6 procent ten opzichte van de 11,23 miljoen vaten die in oktober dagelijks werden opgepompt. Dat was toen nog het hoogste niveau sinds de val van de Sovjet-Unie.

De OPEC heeft samen met niet-leden zoals Rusland sinds begin dit jaar de productie verlaagd om de lage olieprijzen op te krikken. Die afspraak loopt tot en met juni. Inmiddels gaan er stemmen op om de productieverlaging te verlengen. Rusland wil eerst de oliemarkt beter beoordelen voordat ingestemd wordt met een verlenging.

OPEC-voorzitter Mohammed Barkindo liet zondag bij een bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad weten dat de olievoorraden beginnen af te nemen. Dat wijst er volgens hem op dat de productieverlaging inmiddels al zorgt voor meer balans op de oliemarkt.

Barkindo stelde verder dat Irak hem heeft verzekerd zich volledig te zullen houden aan de afspraken rond de productieverlaging.