'Mediahuis kiest huidige topman Marc Vangeel voor integratie TMG'

De overname van de Telegraaf Media Groep (TMG) door Mediahuis is nog niet rond, maar het Belgische bedrijf heeft al wel een bestuurder aangewezen die de beoogde samenvoeging in goede banen moet leiden.

De huidige bestuursvoorzitter Marc Vangeel wordt verantwoordelijk voor de samenvoeging met onder meer NRC Media. Dat is vrijdag bekendgemaakt, meldt dagblad De Limburger vrijdag. Het regionale dagblad behoort zelf ook tot Mediahuis.

Vangeel (55) is volgens de zegsman volledig vrijgemaakt om de integratie van TMG te coördineren. Zijn andere functies binnen het bedrijf legt hij neer. Thomas Leysen neemt zijn plaats als voorzitter in.

Overnamestrijd

Mediahuis is met Talpa verwikkeld in een overnamestrijd om het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf. Mediahuis krijgt van de commissarissen van TMG de voorkeur boven het mediabedrijf van televisiemagnaat John de Mol.

De Belgische krantenuitgever trekt daarbij samen op met de grootste aandeelhouder van TMG, de familie van Puijenbroek.

Meerderheidsbelang

Samen beschikken Mediahuis en de Van Puijenbroeks over circa 60 procent van de aandelen. Om de rest in handen te krijgen, zijn zij bereid 6 euro per aandeel te betalen. De Mol biedt een halve euro per aandeel meer, maar kan nooit aan een meerderheid komen, omdat zijn tegenstrevers hun stukken niet willen verkopen.

De raad van commissarissen van TMG heeft zich mede daarom achter het lagere bod van Mediahuis geschaard. Daarbij werd de tegenstribbelende raad van bestuur buitenspel gezet.

Rechter

Verscheidene betrokkenen, onder wie De Mol en de geschorste bestuurders, stapten daarop naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Maar die wees hun klachten van de hand.

De partijen hopen de overname nog voor de zomer te kunnen voltooien. Daarbij zijn zij wel afhankelijk van de opstelling van De Mol, die via de beurs een belang heeft opgebouwd van inmiddels bijna 27 procent. De laatste dagen heeft hij overigens geen nieuwe aankopen meer gemeld.

Mediahuis herhaalde vrijdag dat het bedrijf graag met De Mol in gesprek gaat over eventuele samenwerking. Daar is het tot dusver nog niet van gekomen. "De uitnodiging ligt bij Talpa'', aldus de woordvoerder.

Lees meer over:
Tip de redactie