De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een plus de handel uitgegaan. Ook elders in Europa kleurden graadmeters groen. 

De officiële aankondiging van de Britse regering om het lidmaatschap van de Europese Unie op te zeggen zorgde nauwelijks voor reuring. De sterkste reactie was te zien op de valutamarkt, waar de waarde van het Britse pond flink schommelde.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger op 513,58 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 736,89 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten tot 0,5 procent behaald.

Galapagos was de sterkste stijger in de hoofdindex in Amsterdam met een winst van 3 procent na een positief analistenrapport. KPN won 0,8 procent na een adviesverhoging. Uitzender Randstad stond onderaan met een min van 1,2 procent.

AkzoNobel verloor 0,9 procent, na een adviesverlaging door Morgan Stanley. Een groep aandeelhouders met bijna een kwart van de aandelen Akzo zou volgens investeerder Elliott willen dat het bedrijf de dialoog aangaat met de Amerikaanse jager PPG Industries.

In de MidKap sloot Delta Lloyd 0,6 procent hoger. Aandeelhouders van Delta Lloyd stemden met overgrote meerderheid ingestemd met voorwaarden rond de overname van het verzekeringsbedrijf door concurrent NN Group.

Funderingsbouwer Sif ging bij de kleinere fondsen op het Damrak ruim 7 procent omlaag. Sif heeft vorig jaar zijn winst en omzet weten op te voeren en verwacht te blijven profiteren van de toenemende bouw van windmolens op zee. Analisten wezen echter op voorzichtige prognoses van het bedrijf voor 2018.

In Londen sloot beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) 2,7 procent hoger en in Frankfurt steeg branchegenoot Deutsche Börse 1,3 procent. De Europese Commissie heeft de fusie van de twee bedrijven verboden. Eerder al waarschuwde LSE dat mogelijk geen groen licht zou worden verkregen omdat het weigerde een Italiaans onderdeel te verkopen.

In Amsterdam won beursexploitant Euronext 0,8 procent. De uitbater van de aandelenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon zou afhandelingshuis LCH.Clearnet kopen van LSE als diens fusie met Deutsche Börse zou slagen.

De euro noteerde 1,0754 dollar, tegen 1,0854 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 49,31 dollar en Brentolie klom 1,9 procent tot 52,30 dollar per vat.