Een Turkse rechtbank heeft bedrijfsactiviteiten van de hotelboekingswebsite Booking.com gestopt. Het bedrijf zou de Turkse mededingingsregels hebben overtreden.

De rechtbank heeft niet gezegd hoe lang het verbod voor de van origine Nederlandse site duurt. De beslissing volgt in een zaak die in 2015 is aangespannen door de Turkse brancheorganisatie TURSAB. De organisatie vindt dat Booking.com op een oneerlijke manier concurreert met reisorganisaties.

Booking.com zou zich in het land schuldig hebben gemaakt aan oneerlijke concurrentie, onder meer door hoteleigenaren te verbieden met lagere prijzen op hun eigen site te adverteren. Booking.com kreeg daarvoor eerder al een boete voor van omgerekend bijna 640.000 euro.

De brancheorganisatie heeft het bedrijf eerder boetes van 2,5 miljoen lira (ruim 637.000 euro) opgelegd.

In een reactie laat de site weten het "oneens" te zijn met de uitspraak, het bedrijf gaat dan ook in beroep. 

Toezichthouders

Booking.com kwam eerder al in aanraking met toezichthouders in Europa. Zo werden er in Frankrijk, Zweden en Italië afspraken gemaakt in 2015 zodat concurrerende vakantiebedrijven lagere prijzen dan Booking.com mochten aanbieden. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, en Duitsland lopen nog onderzoeken tegen de vakantieaanbieder. 

De Nederlandse toezichthouder ACM meldde begin dit jaar nog dat het samen met onder meer de Europese Commissie in de gaten houdt of Booking.com eerdere toezeggingen naleeft. Het bedrijf beloofde om ondernemingen meer vrijheid te geven bij het bepalen van de prijzen.

Via Booking.com, dat actief is in 226 landen, worden wereldwijd dagelijks circa 1,2 miljoen overnachtingen geboekt.

Bookings.nl

De website werd in 1996 opgericht door Geert-Jan Bruinsma onder de naam Bookings.nl. In 2005 werd het bedrijf overgenomen door de Amerikaanse branchegenoot Priceline. Het hoofdkantoor van Booking.com is nog altijd in Amsterdam gevestigd.