De Amerikaanse aandelenmarkten zijn maandag met overwegend lichte verliezen gesloten. Na een flink lagere opening toonden de koersen in de loop van de dag wat herstel, maar de negatieve stemming van eind vorig week hield desondanks aan.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 20.550,98 punten. De bredere S&P 500-index zakte 0,1 procent tot 2341,59 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daarentegen steeg 0,2 procent in en kwam uit op 5840,38 punten.

Het sneuvelen van de zorgwet van Donald Trump, vrijdag vlak voor het scheiden van de markt, heeft bij beleggers twijfel gezaaid over de haalbaarheid van de economische plannen van de president. Die zorgen leken ook maandag nog de overhand te hebben op Wall Street.

De chemieconcerns DuPunt en Dow Chemical stonden in de belangstelling. Zij hebben groen licht gekregen van de Europese Commissie voor hun beoogde fusie, mits sommige onderdelen worden verkocht. Dow werd 1,5 procent meer waard, DuPont kreeg er 1,2 procent bij en was daarmee de sterkste stijger in de Dow.

Oliemaatschappij Chevron stond onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,6 procent. De bank Goldman Sachs en het telecombedrijf Verizon waren eveneens uit de gratie met verliezen van respectievelijk 1,3 en 1,1 procent.

Internetwinkel Amazon krijgt naar verluidt concurrentie bij de overname van zijn Arabische branchegenoot Souq.com. Ook Emaar Malls uit Dubai zou zijn oog op dat bedrijf hebben laten vallen. Eerder bereikten Amazon en Souq.com een principeakkoord over een overname. Het aandeel opende met verlies, maar sloot 0,1 procent hoger.

De euro was bij het scheiden van de markt 1,0865 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 47,78 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 50,77 dollar per vat.