De Europese Commissie heeft maandag groen licht gegeven voor de fusie van het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical met branchegenoot DuPont. 

Het eveneens Amerikaanse DuPont moet wel een groot deel van zijn pesticidendivisie en onderzoeks- en ontwikkelingspoot afstoten. Ook een deel van de petrochemische tak van Dow moet worden verkocht.

De bedrijven zullen aan die voorwaarden voldoen, waardoor de concurrentie op de markt voor landbouwbestrijdingsmiddelen gewaarborgd blijft, concludeert EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Hogere prijzen

Zij vreesde voor hogere prijzen en minder innovatie, maar verwacht nu dat boeren, consumenten en het milieu geen nadelige gevolgen zullen ondervinden.

"Pesticiden zijn producten doe ertoe doen. We hebben effectieve concurrentie nodig in deze sector, zodat bedrijven ertoe aangezet worden producten te ontwikkelen die veiliger zijn voor mensen en beter voor het milieu", aldus Vestager.

Waarde

Het fusiebedrijf, dat DowDuPont genoemd wordt, vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 120 miljard euro. Ook andere grote bedrijven in de chemiesector willen fuseren. Zo willen Monsanto en Bayer de handen ineenslaan. Syngenta en ChemChina werken eveneens aan een fusie. 

Meer dan tweehonderd milieu- en landbouworganisaties tekenden maandag in een brief aan Vestager protest aan tegen de fusies. De fusiebedrijven zouden veel te veel macht krijgen in de chemicaliën- en zadensector. Dat zou ''volledig'' indruisen tegen de belangen van agrarische ondernemers.

De fusie tussen DuPont en Dow Chemical werd in 2015 aangekondigd. Het gefuseerde bedrijf wordt gesplitst in drie aparte ondernemingen met ieder een eigen vakgebied, namelijk landbouw, chemische grondstoffen en speciale chemicaliën.