Het aantal fusies en overnames op de Nederlandse markt is in 2016 flink toegenomen. Er zijn vorig jaar 12 procent meer transacties voorgekomen dan in 2015.

In totaal ging het om 647 fusies en overnames, meldt accountantskantoor KPMG maandag op basis van eigen onderzoek. Een jaar eerder kwam het aantal transacties nog op 578 uit.

Daarmee is de toename in Nederland groter dan in de rest van Europa (6 procent) en de rest van de wereld (1 procent). Mondiaal zijn er vorig jaar 18.215 fusies en overnames aangekondigd. In 2015 waren het er nog 18.063.

Investeerders

Bij zo'n 70 procent van de transacties in Nederland waren twee bedrijven betrokken. Bij de rest was minstens één financiële investeerder betrokken.

Ook is vorig jaar het aantal transacties met techbedrijven toegenomen. In Nederland steeg dit van 61 in 2015 naar 74 vorig jaar. Wereldwijd ging het om respectievelijk 1.971 en 2.031 fusies en overnames.

Goedkoop

Verder blijkt dat het gemiddelde prijsniveau van fusies en overnames nog altijd hoog is. Maar in Europa en Azië is dit wel iets gedaald. Dit maakt dat Europese bedrijven volgens KPMG relatief gezien nog goedkoop en aantrekkelijk zijn.

"Dit zou kunnen verklaren dat ondanks het hoge prijsniveau er nog steeds veel transacties plaatsvinden. Daarnaast speelt zeker mee dat buitenlandse partijen nog altijd op zoek zijn naar kwalitatief hoogwaardige bedrijven", legt partner Danny Bosker van KPMG Corporate Finance uit.

"De recente verkiezingsuitslag zorgt ervoor dat Nederland internationaal gezien blijft worden als een stabiel land waarin het goed zakendoen is."

Waarde

De totale waarde van transacties wereldwijd daalde in 2016 met 17 procent naar 2.970 miljard euro. "Deze daling wordt vooral veroorzaakt door het uitblijven van 'miljardentransacties'", verklaart Bosker.

"In Europa zien we een vergelijkbare ontwikkeling." Hoewel het aantal transacties steeg van 7.052 naar 7.453, daalde de totale waarde van 968 miljard euro naar 847 miljard euro.

Brexit en Trump

"Waar deze gebeurtenissen op de aandelenmarkten een duidelijk effect hadden, is op de markt voor fusies en overnames nauwelijks een verstoring te herkennen", aldus KPMG.

"Je ziet dat veel deals al in de pijplijn zaten en er daardoor weinig effect zichtbaar is in 2016", meent Bosker.