De kleur rood domineerde maandag de beurzen in Europa. Beleggers zijn voorzichtig door de twijfels over het vermogen van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn verkiezingsbeloften in te lossen.

NN stond in de belangstelling omdat er een miljardenclaim tegen de verzekeraar is ingediend in het kader van de woekerpolisaffaire.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtend 0,4 procent lager op 509,44 punten. Opvallend was dat bijna geen van de hoofdfondsen een winst noteerde. De MidKap daalde 0,6 procent tot 734,94 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,3 tot 0,6 procent.

NN behoorde tot de opvallende dalers in de AEX met een verlies van 1,2 procent. Claimorganisatie Wakkerpolis heeft een claim van 3,2 miljard euro ingediend tegen de verzekeraar vanwege onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering.

Staalconcern ArcelorMittal verloor 3,5 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Aegon speelde 2,8 procent kwijt na een adviesverlaging.

AkzoNobel

AkzoNobel (plus 0,8 procent) was met Unilever (plus 0,5 procent) het enige AEX-fonds dat wel duidelijk hoger stond. Aandeelhouder Elliott Advisors ziet in de overnamestrijd met PPG geen onneembare beschermingswal rond AkzoNobel, ondanks de aanwezigheid van Stichting AkzoNobel.

In de MidKap was kunstmestproducent OCI de sterkste stijger, met een plus van 5,8 procent. Het bedrijf schreef vorig jaar ondanks moeizame marktomstandigheden weer zwarte cijfers.

Air France-KLM was met een min van 4,7 procent de sterkste daler. In overleg met de bonden heeft KLM besloten de maatregel om op elke intercontinentale vlucht een steward of stewardess minder in te zetten voorlopig te schrappen.

AMG speelde bij de kleinere fondsen 2 procent kwijt. Doordat een grote bestelling is gecanceld, zal de winst van het bedrijf dit jaar naar verwachting 5 miljoen euro lager uitvallen.

In Zürich verloor Zurich Insurance Group 2 procent. Volgens de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore werkt de grootste verzekeraar van Zwitserland aan een plan om voor 8 miljard euro aan vers kapitaal op te halen.

De euro noteerde 1,0860 dollar, tegen 1,0805 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 47,62 dollar en Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 50,53 dollar per vat.