China Southern Airlines is in gesprek met American Airlines over de verkoop van een aandelenbelang aan het Amerikaanse concern.

In een verklaring bij de beurs in Hongkong laat China Southern weten met het Amerikaanse bedrijf te onderhandelen over een mogelijke strategische samenwerking. 

Het aandeel China Southern sprong maandag flink omhoog in Hongkong. Volgens China Southern is er nog geen definitieve overeenkomst bereikt en is het niet zeker dat een akkoord gesloten zal worden.

Door een eventuele samenwerking kan American Airlines onder meer zijn positie in China versterken, terwijl China Southern zijn zichtbaarheid op de Amerikaanse markt kan vergroten.

Vorige week werd door Chinese media al gemeld dat de partijen in gesprek zijn. American Airlines zou een belang willen nemen ter waarde van 200 miljoen dollar in zijn Chinese branchegenoot. Vorige week woensdag werd de handel stilgelegd.

Het in Guangzhou gevestigde China Southern is de grootste luchtvaartmaatschappij van de Volksrepubliek China. Twee derde van de aandelen is in handen van de Chinese overheid, de rest is verhandelbaar op de beurzen in Hongkong en Shanghai.

China Southern is samen met Air France-KLM lid van de luchtvaartalliantie SkyTeam. Daartoe behoort ook het Amerikaanse Delta Air Lines, wat weer een concurrent is van American Airlines.