Oman, Venezuela en Irak willen dat de olieproductie langer dan afgesproken wordt bevroren. Ze pleiten zondag voor een verlenging van het vorig jaar gesloten akkoord.

Daarmee steunen ze de recente oproep van de Algerijnse minister van Olie om ook na juni een rem te zetten op de productie.

In een conceptversie van een persverklaring, die is ingezien door persbureau Reuters, verklaart een comité van ministers uit de olieproducerende landen "tevreden te zijn met de vorderingen die gemaakt zijn omtrent vrijwillige aanpassing van de olieproductie".

Productieverlaging

Oliekartel OPEC heeft samen met niet-leden zoals Rusland begin dit jaar de productie verlaagd om zo de lage olieprijzen te stutten. Die afspraak loopt tot en met juni. Ondanks het akkoord laten de olieprijzen niet de gewenste opleving zien.

Koeweit was eerder deze maand het eerste land dat zich hardop uitsprak over het verlengen van de afspraken. Volgens het land is het zinvol om de overeenkomst met minstens zes maanden te verlengen.

Bijeenkomst

De Iraakse minister van Olie Jabar Ali al-Luaibi liet eerder zondag weten dat de OPEC serieus onderzoekt of de overeenkomst moet worden verlengd. Volgens hem zijn er tekenen dat de markt voor olie verbetert. Ook denkt hij dat Irak maatregelen zal nemen om de stabiliteit van de olieprijs te ondersteunen. 

De vertegenwoordigers van OPEC-leden en andere landen zijn dit weekend bijeen om de uitvoering van het vorig jaar bereikte akkoord te bespreken.