KLM wil de maatregel terugdraaien waarbij op intercontinentale vluchten met een steward of stewardess minder wordt gevlogen.

Vakbond FNV en KLM maken hiermee de weg vrij voor de start van het cao-overleg. KLM wil aansturen op andere mogelijkheden om kosten te besparen. 

Sinds eind oktober zet KLM op circa vier op de tien lange vluchten een steward of stewardess minder in. Die maatregel werd genomen, nadat het bedrijf er niet in was geslaagd met de vakbonden tot afspraken te komen over andere manieren om kosten te besparen.

Volgens FNV besloot KLM de maatregel terug te draaien om te voorkomen dat er nieuwe acties van het cabinepersoneel zouden komen. In de afgelopen maanden hield een deel van het cabinepersoneel van KLM werkonderbrekingen uit onvrede over de maatregel die luchtvaartmaatschappij doorvoerde. 

Vertrouwen

FNV Luchtvaart noemt de keuze om de maatregel terug te draaien een succes. "Nu de bezuinigingsmaatregel wordt ingetrokken, kunnen we eindelijk open en eerlijk onderhandelen over een nieuwe cao. Het zal een uitdaging zijn om een goede cao overeen te komen, maar we zien het overleg met vertrouwen tegemoet", aldus Zakaria Boufangacha van FNV. 

KLM draait de maatregel in stappen terug, te beginnen met twee bestemmingen. Uiterlijk op 1 september vliegen alle vluchten met een Boeing 777 weer zoals voorheen en uiterlijk in januari 2018 is de maatregel ook niet meer van toepassing op alle andere vluchten. Om dat te realiseren neemt KLM tweehonderd extra mensen aan.

Als de bonden en KLM toch niet tot een akkoord komen, dan zet KLM weer het mes in de extra ''productiecapaciteit".