De beurs in Tokio is vrijdag met winst gesloten. Beleggers in Azië leken erop voor te sorteren dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag alsnog instemt met de nieuwe zorgwet van Donald Trump, die Obamacare moet ontmantelen en vervangen.

De stemming over de zorgwet zou eigenlijk donderdag al plaatsvinden, maar werd een dag uitgesteld omdat de Republikeinen niet zeker wisten of ze genoeg steun hadden.

Dat de wet er doorkomt is belangrijk voor de financiële markten omdat Trump naar verwachting daarna kan beginnen aan zijn plannen om de economie aan te jagen.

De Japanse Nikkei-index eindigde 0,9 procent hoger op 19.262,53 punten. Onder meer Toshiba was een grote winnaar. Het verlieslijdende techbedrijf won 7,6 procent na een bericht dat een vermogensbeheerder uit Singapore zijn belang in de onderneming flink heeft uitgebouwd.

Elders in het Verre Oosten was sprake van een gemengd beeld. De Kospi in Seoul zakte 0,2 procent terwijl de All Ordinaries in Sydney 0,7 procent vooruit ging. In Hongkong noteerde de Hang Seng tussentijds vlak.

Het Chinese zuivelbedrijf Huishan Dairy kelderde daar om onduidelijke redenen zo'n 85 procent, waarna de handel in het aandeel werd neergelegd. Eerder werd al door een speculatieve belegger gezegd dat het zuivelbedrijf bijna niets meer waard zou zijn.