De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht in de min gesloten. Beleggers waren in de ban van het beoogde nieuwe zorgstelsel van president Donald Trump. Of de wet het gaat halen is onduidelijk. 

De donderdag verwachte stemming daarover in het Huis van Afgevaardigden werd een half uur voor de slotbel uitgesteld, waarna de beursgraadmeters direct in het rood zakten.

De Dow-Jonesindex sloot na een wisselvallige dag een fractie lager op 20.656,58 punten. De bredere S&P 500-index zakte 0,1 procent, tot 2345,96 punten. Schermenbeurs Nasdaq verloor ook 0,1 procent, tot 5817,69 punten.

De afgelopen dagen is intensief onderhandeld om kritische politici van Trumps eigen Republikeinse Partij over de streep te trekken. De moeite die het de president kost om zijn zorgverzekeringssysteem, dat 'Obamacare' moet vervangen, door het Congres te loodsen kan iets zeggen over de haalbaarheid van zijn economische plannen.

Ford

Ford zakte bij de bedrijven 0,9 procent. De autobouwer liet weten dat de winst in het eerste kwartaal waarschijnlijk flink is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt onder meer door hogere kosten die het maakt, terwijl de vraag in de Verenigde Staten afneemt.

Technologiebedrijf Apple daalde 0,4 procent na berichten dat het de planningsapp Workflow heeft overgenomen. Financiële details van de relatief kleine overname zijn niet bekend.

PPG

Verfconcern PPG Industries stuurde een zware delegatie naar Nederland om steun te krijgen voor de moeizame overname van de Nederlandse branchegenoot AkzoNobel. Topman Michael McGarry zei in Amsterdam een vijandig bod niet uit te sluiten. Hij gaat vrijdag langs bij het ministerie van Economische Zaken. Het aandeel PPG sloot 0,4 procent hoger.

Verder was de discountwinkelketen Five Below in trek onder beleggers. De kwartaalcijfers van het bedrijf waren beter dan verwacht. Het aandeel won bijna 11 procent.

Euro

De euro werd verhandeld voor 1,0784, tegen 1,0786 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 47,68 dollar en Brentolie werd 0,2 procent goedkoper bij 50,54 dollar per vat.