De aandelenbeurzen in Europa zijn donderdag in de plus gesloten. AkzoNobel was in Amsterdam de grote winnaar, nadat topman Michael McGarry van belager PPG Industries bij een bezoek aan Nederland had gezegd dat hij een vijandig bod niet uitsluit als het verf- en chemiebedrijf zich tegen een overname blijft verzetten.

De AEX-index sloot 0,6 procent hoger op 512,62 punten. De MidKap steeg 0,9 procent naar 737,86 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen van Londen, Frankrijk en Parijs wonnen tot 1,1 procent.

AkzoNobel steeg onder de hoofdfondsen in Amsterdam 2,9 procent. Volgens de naar Amsterdam afgereisde bestuurders van PPG zijn de bezwaren die AkzoNobel opwerpt tegen een fusie erg overdreven. Het bezoek voerde de druk op AkzoNobel verder op.

Ook het aandeel ABN Amro steeg 2,1 procent na een positief analistenrapport door ING.

Gemalto

Gemalto ging donderdag opnieuw hard achteruit. Donderdag was het met een daling van 3,8 procent opnieuw de grootste verliezer in de AEX, nadat analisten zich negatief uitlieten over het bedrijf. Ook woensdag zakte het aandeel in na een winstwaarschuwing. 

Basic-Fit leverde 4,6 procent in. De uitbater van fitnessclubs verwacht dit jaar zwarte cijfers te schrijven. Daarbij moeten er per saldo zo'n honderd clubs bijkomen.

Verder ging investeerder Kardan 6,6 procent onderuit na de publicatie van tegenvallende cijfers.

Credit Suisse

In Zürich zakte Credit Suisse 2 procent, na berichten over een aandelenverkoop. Daarmee zou zo'n 3 miljard frank opgehaald moeten worden. Een beursgang van de Zwitserse activiteiten lijkt dan van de baan.

In Frankfurt steeg BASF 1,1 procent. Het chemiebedrijf bereikte overeenstemming met de Nederlandse branchegenoot Stahl over de verkoop van zijn divisie leerchemie.

De rederijen Hapag-Lloyd en AP Møller-Mærsk zijn in de Verenigde Staten doelwit van een onderzoek naar mogelijke kartelovertredingen op het gebied van containervervoer. In Frankfurt ging het aandeel Hapag-Lloyd 1,9 procent omlaag. Møller-Mærsk noteerde vlak in Kopenhagen. 

Valuta en olie

De euro werd verhandeld voor 1,0786 dollar, tegen 1,0803 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 47,88 dollar en Brentolie werd 0,1 procent duurder bij 50,68 dollar per vat.