'AkzoNobel kan chemietak beter zelf afsplitsen'

AkzoNobel kan beter zelf zijn speciaalchemietak afsplitsen, dan dat PPG Industries ermee aan de haal gaat. Dat stelt voorzitter Steven Leijenaar van de centrale ondernemingsraad (or) van AkzoNobel.

Volgens Leijenaar is de Amerikaanse branchegenoot, die het Nederlandse bedrijf probeert in te lijven, helemaal niet geïnteresseerd in het voortzetten van dat onderdeel. ''PPG heeft helemaal niks met chemicals. Ze zullen dat onderdeel snel willen doorverkopen'', zegt hij woensdag.

Leijenaar reageert verheugd op het nieuws dat AkzoNobel een tweede overnamevoorstel heeft afgewezen. Hij vreest dat als PPG het verf- en chemieconcern in handen zou krijgen, er onmiddellijk gesaneerd gaat worden. Daardoor verdwijnen er wereldwijd mogelijk duizenden banen.

Opknippen

Ook denkt Leijenaar dat PPG dan vrijwel meteen over zal gaan tot het opknippen en in delen verkopen van de chemietak. Bij het zoeken naar kopers zullen de Amerikanen dan waarschijnlijk kijken wie het meeste geld biedt en niet wie bijvoorbeeld het beste voor heeft met het personeel.

Wanneer AkzoNobel daarentegen zelf de splitsing verzorgt dan kan dat volgens Leijenaar een succesvol zelfstandig bedrijf opleveren. Daarbij maakt het dan niet uit of AkzoNobel de chemietak verkoopt of naar de beurs brengt, aldus de voorzitter van het medezeggenschapsorgaan.

Bedrijfscultuur

Bij AkzoNobel is volgens de or-voorman sprake van een hele andere bedrijfscultuur dan bij PPG. Hij wijst in dat verband ook op de vele initiatieven op het gebied van duurzaamheid die AkzoNobel de afgelopen jaren heeft ontplooid.

AkzoNobel overweegt sinds de eerste inlijfpoging door PPG om zichzelf op te splitsen. Daarbij zouden de chemietak en de divisie die verf en coatings maakt ieder hun eigen weg gaan, met betere groeiperspectieven tot gevolg.

Volgens directievoorzitter Ton Büchner hebben er al meerdere partijen interesse getoond in de chemietak. Büchner benadrukte woensdag evenwel bij het bekijken van de mogelijkheden zich niet tot bepaalde opties te beperken.

Lees meer over:
Tip de redactie