Spaaractie AH zit pannenbedrijf BK dwars

Pannenfabrikant BK Cookware houdt er rekening mee dat de verkoop dit jaar lijdt onder de recente spaaractie bij supermarktketen Albert Heijn.

Klanten konden daar sparen voor korting op pannen van concurrent Villeroy & Boch.

''De markt wordt niet ineens groter, dus wij gaan dat op de een of andere manier merken'', zei topman Henk Schouten van moederbedrijf Royal Delft woensdag tegen het ANP. ''Dat geldt trouwens ook voor andere concurrenten, zoals Tefal'', voegde hij eraan toe.

Hoe sterk het nadelige effect zal zijn, kan Schouten nog niet inschatten. ''Het is voor het eerst dat zo'n grote partij een spaaractie houdt met pannen'', zei hij. Het is een van de onzekere factoren die het bedrijf ervan weerhoudt concrete verwachtingen uit te spreken voor 2017. De economische vooruitzichten zijn volgens de topman wel zonnig.

De pannenfabrikant zag in 2016, het jaar waarin het 165-jarig bestaan werd gevierd, de verkopen juist met meer dan 10 procent oplopen tot 18,5 miljoen euro. Dit ondanks het wegvallen van de omzet die bij V&D werd behaald. Die warenhuisketen ging vorig jaar failliet.

Bijdrage

BK leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de groei van de omzet van Royal Delft. De producent van aardewerk, glazen, bestek en kookgerei zag de totale verkopen vorig jaar met 4 procent oplopen tot 24,5 miljoen euro.

De sterke groei die BK afgelopen jaar doormaakte, ging wel ten koste van de winstgevendheid, die werd uitgehold door flink hogere marketinguitgaven. Royal Delft als geheel boekte een nettowinst van 24.000 euro, tegen 169.000 euro in 2015.

De verkoop van Delfts Blauw-aardewerk zat eveneens in de lift, vooral dankzij een hogere productie in opdracht van bedrijven. Maar ook de verkoop aan consumenten nam verder toe. De musea in Delft en Amsterdam zagen de opbrengsten wel licht teruglopen. De terrorismedreiging in West-Europa drukte het aantal toeristen dat er tijdens het hoogseizoen over de vloer kwam. Schouten gaat er vanuit dat dit een eenmalig effect was.

Lees meer over:
Tip de redactie