AkzoNobel wijst nieuw ongevraagd bod van PPG Industries af

AkzoNobel heeft opnieuw een overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot PPG Industries van de hand gewezen. 

Dat maakt het verf- en chemieconcern woensdag bekend. Het hogere bod is volgens het bedrijf nog altijd te laag. Per aandeel is PPG nu bereid 90 euro op tafel te leggen, waarvan 57,50 euro in contanten. AkzoNobel wordt in dat geval gewaardeerd op ongeveer 24,5 miljard euro.

Deze prijs ligt 40 procent hoger dan wat het aandeel op 8 maart waard was. Daarmee biedt het concern nu 7 euro per aandeel meer dan eerder deze maand. Volgens AkzoNobel is deze prijs nog te laag.

Banen

AkzoNobel zegt bang te zijn voor verlies van banen. ''PPG geeft geen wezenlijke garanties aan werknemers, waardoor onzekerheid ontstaat over duizenden banen wereldwijd'', aldus de verfproducent.

AkzoNobel wijst daarnaast op de onzekerheid waarmee zijn aandeelhouders worden opgezadeld, omdat een fors deel van de waarde van het bod wordt bepaald door de koers van het aandeel PPG. Bovendien moeten de Amerikanen zich stevig in de schulden steken om het cashgedeelte van hun bod te kunnen ophoesten.

Waar

Ook stipt AkzoNobel aan dat bij een fusie met PPG waarschijnlijk grote delen van het gecombineerde bedrijf verkocht zouden moeten worden om mededingingsbezwaren weg te nemen. Werknemers en klanten kunnen daarvan de dupe worden, stelt het bedrijf.

Zelf denkt AkzoNobel zijn aandeelhouders minstens zoveel waar voor hun geld te kunnen geven. Het bedrijf kondigde al aan dat er gewerkt wordt aan een mogelijke opsplitsing. Daarbij zouden de chemietak en de divisie die verf en coatings maakt ieder hun eigen weg gaan, met betere groeiperspectieven tot gevolg.

Praten

Verscheidene aandeelhouders, waaronder Elliott Advisors, hebben AkzoNobel opgeroepen met PPG te gaan praten. Daarvoor ziet het bedrijf evenwel geen aanleiding, aldus topman Ton Büchner. Hij zei dat de laatste tijd veel met aandeelhouders is gesproken, ook kritische, en dat hun inbreng heeft meegewogen in de besluitvorming.

Büchner wilde niet vooruitlopen op eventuele vervolgstappen van PPG. Bij een vijandig bod kan de Stichting AkzoNobel een beschermingswal opwerpen. Bestuurders van die stichting zijn ook commissaris bij AkzoNobel en dus volledig op de hoogte van de gang van zaken, aldus de topman.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is ook van mening dat het tijd is voor AkzoNobel om met PPG om de tafel te gaan. ''Ik denk dat ze niet de deur kunnen dichtgooien bij een bod van een serieuze partij met een serieuze achtergrond in dezelfde industrie", zei directeur Paul Koster tegen BNR.

Waardering

Demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp spreekt zijn waardering uit voor de krachtige opstelling van AkzoNobel tegen het ongevraagde overnamebod van PPG.

Volgens de minister zijn bij de beoordeling van het bod terecht de belangen van de werknemers en de klanten van het bedrijf meegewogen, naast de belangen van aandeelhouders. Zo deelt Kamp de vrees dat de overname zal leiden tot het schrappen van banen.

''Specifiek voor Nederland geldt het volgende; gelet op de wijze waarop PPG de overname wil financieren en gezien de overlap in activiteiten is te verwachten dat het streven naar kostenreductie zal leiden tot het ter discussie komen van het hoofdkantoor in Amsterdam, de onderzoekscentra in Deventer en Sassenheim en de staffuncties in Arnhem'', laat Kamp weten.

Reactie PPG

Ondanks meerdere afwijzigen blijft het concern bereid om met AkzoNobel te praten. PPG Industries is ervan overtuigd dat het aangepaste bod een "zeer aantrekkelijke" kans is voor zowel AkzoNobel als PPG.

Het bedrijf rekent bij een samenwerking op een jaarlijks voordeel van tenminste 750 miljoen euro. Dit zit onder meer in voordelen bij de inkoop en het optimaliseren van distributienetwerken.

"Wij hebben de hoop dat AkzoNobel onmiddelijk contact met ons opneemt om de voordelen van een fusie voor hun aandeelhouders verder te bespreken en te onderzoeken", zegt CEO Michael McGarry van PPG woensdag in een persverklaring.

Het bedrijf doet daarbij ook substantiële toezeggingen op het gebied van de werknemers in Nederland, onderzoek en ontwikkeling en duurzaamheid.

Unieke gelegenheid

"PPG gelooft nog steeds dat een combinatie van de twee bedrijven een unieke gelegenheid biedt om voort te bouwen op de al geboekte prestaties van de bedrijven." Een fusie zou volgens het bedrijf in het belang zijn van de aandeelhouders van AkzoNobel en andere belanghebbenden.

"Wij geloven dat het aangepaste voorstel de aandeelhouders van AkzoNobel de kans biedt op een buitengewone waarde voor hun aandelen."

PPG heeft zijn branchegenoot verder proberen duidelijk te maken dat het heel goed mogelijk is om toestemming voor fusie te krijgen van mededingsautoriteiten.

Lees meer over:
Tip de redactie