Recordomzet McDonald's door langere openingstijden in 2016

Vroeger opengaan en later sluiten waren voor McDonald's Nederland afgelopen jaar belangrijke ingrediënten in het halen van een recordomzet. Dat blijkt uit de cijfers die de Nederlandse tak van de fastfoodketen woensdag publiceerde.

In Nederland zag de keten de omzet met 8,6 procent stijgen tot 732 miljoen euro. In de ochtenduren tot 11.00 uur steeg de omzet met 17,3 procent op jaarbasis. In de late avonduren was de omzetgroei met 19,5 procent nog groter. "Eerder opengaan en langer openblijven loont", zei topman Manu Steijaert van McDonald's Nederland in een toelichting op de cijfers.

Steijaert legt uit dat het concern enerzijds de vruchten plukt van de investeringen die zijn gedaan in het ontbijt. "Nederlanders ontbijten steeds vaker buitenshuis. Daar hebben wij slim gebruik van gemaakt." Sinds 1 augustus vorig jaar zijn alle McDrives van de keten om 07.00 uur 's ochtends al open.

"In veel restaurants, met name in de Randstad zijn we op bepaalde dagen al 24 uur open. Hier is ook vraag naar. Dat betekent als bedrijf dat je daaraan moet aanpassen", stelt Steijaert.

Kleinere bestellingen

Opvallend is verder dat klanten van McDonald's vaak kleinere bestellingen plaatsen en dat er gemiddeld minder producten op de kassabon staan. "Steeds vaker kiezen klanten voor een medium-size menu in plaats van een groot menu", verduidelijkt Steijaert. "Mensen zijn zich steeds beter bewust van eten. Daar spelen we ook op in door ons assortiment steeds verder uit te breiden."

Voor dit jaar voorziet de keten in Nederland een verdere groei van de omzet, geholpen door de ruimere openingstijden, maar ook door investeringen in restaurants. Daarvoor trekt het concern dit jaar 32 miljoen euro uit.

McDonald's telt momenteel in Nederland ongeveer 250 restaurants en circa 18.000 werknemers. Mede door de verruiming van de openingstijden steeg het personeelsbestand afgelopen jaar met 1800 medewerkers.

Lees meer over:
Tip de redactie