Vakbonden CNV en FNV plaatsten vraagtekens bij de loonstijging van topman Ralph Hamers van ING. Uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de bank blijkt dat zijn basissalaris afgelopen jaar met 2 procent is gestegen tot 1,66 miljoen euro.

Zijn variabele beloning in aandelen pakte met 316.000 euro een kleine 8 procent hoger uit dan een jaar eerder.

''Een merkwaardig besluit van de raad van commissarissen", vindt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen. "Hebben ze er misschien één tel over nagedacht hoe dit bij de werknemers zal vallen? Die zitten midden in een zware reorganisatie en werken zich in een slag in de rondte. Waar is de menselijke maat gebleven?"

Reorganisatie

ING kondigde vorig jaar een grote reorganisatie aan, waardoor in Nederland 2.300 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Momenteel wordt gesproken over een sociaal plan voor de werknemers die daardoor hun baan verliezen. ''Dit legt een stevige claim op de onderhandelingen'', aldus Wiersinga.

''De beslissers bij ING hebben de empathie van een diepvrieskist'', vult FNV-bestuurder Gerard van Hees aan. Hij wijst erop dat het loon van Hamers net als vorig jaar veel sterker stijgt dan dat van het bankpersoneel.

''Als reden geeft ING dat zij kijkt naar andere internationale bedrijven. Maar dat is onzin als je de beloning van de heer Hamers vergelijkt met die van bestuurders van de Rabobank, ABN Amro of Volksbank.''

Bescheiden

De raad van commisarissen wijst er in het jaarverslag op dat de beloningen voor de raad van bestuur aanmerkelijk lager liggen dan gemiddeld bij vergelijkbare bedrijven. De toezichthouders spreken van een bescheiden stijging die per 1 januari 2016 is doorgevoerd, in lijn met het beloningsbeleid waarmee de aandeelhouders hebben ingestemd.

CNV is van dat argument niet onder de indruk. ''Er moet altijd iemand onder het gemiddelde zitten'', vindt Wiersinga. Hij vraagt zich verder af of ook voor de werknemers van ING over zo'n loonsverhoging te praten valt als binnenkort het overleg over een nieuwe cao begint. ''Dat zal wel niet'', verwacht hij.