Europese beleggers opgelucht over uitslag verkiezingen

De Europese beurzen stonden donderdag eensgezind in de plus. De rentestap van de Amerikaanse centrale bank gaf de aandelenkoersen een zetje.

Verder is er opluchting over de winst van eurogezinde partijen bij de Nederlandse verkiezingen. Marktvorsers noemden dat goed nieuws voor de eurozone.

De Amsterdamse AEX-index stond rond het middaguur 0,8 procent hoger op 515,73 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 740,30 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt werden winsten behaald tot 1 procent.

Federal Reserve

De Federal Reserve verhoogde zoals verwacht de rente met een kwart procentpunt. De koepel van Amerikaanse centrale banken ziet een sterke groei van de economie en verwacht dat de rente later dit jaar nog verder omhoog zal gaan.

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar liep stevig op na het Fed-besluit en de verkiezingsuitslag. De euro stond tussentijds op 1,0723 dollar, tegen 1,0635 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

ArcelorMittal

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal koploper met een koerswinst van 3,4 procent. Ahold Delhaize was de grootste daler in de hoofdindex met een min van 0,4 procent. Arcadis en Aperam waren de sterkste stijgers in de MidKap met plussen tot 3,8 procent.

Bij de kleine fondsen op het Damrak dook kaartenmaker AND International Publishers flink in het rood, na tegenvallende jaarresultaten. Het aandeel AND leverde bijna 10 procent in.

Lufthansa

Op de beurs in Frankfurt was er aandacht voor luchtvaartconcern Lufthansa met een plus van ruim 4 procent. Lufthansa zag de operationele winst afgelopen jaar afnemen, mede als gevolg van een reeks stakingen. Voor dit jaar voorziet de Duitse luchtvaartgroep een lichte verdere daling door druk op de ticketprijzen en stijgende brandstofkosten.

In Londen verloren bouwbedrijf Balfour Beatty en supermarktketen Sainsbury respectievelijk 3 en 0,4 procent na bekendmaking van cijfers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 49,22 dollar en Brent klom 0,7 procent tot 52,19 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie