Chemieconcern AkzoNobel roept de hulp in van politici, vakbonden en aandeelhouders om een overname door de Amerikaanse branchegenoot PPG te voorkomen.

Een overname moet zo onaantrekkelijk mogelijk worden voor PPG, verklaart een anonieme bron tegen Het Financieele Dagblad (FD), dat hier zaterdag over bericht.  

PPG bood onlangs 83 euro per aandeel voor AkzoNobel en hoewel het bod resoluut werd afgewezen, zou het Nederlandse concern rekening houden met een tweede bod van PPG op korte termijn. Het FD weet op basis van een hooggeplaatste bron bij PPG te melden dat er ook daadwerkelijk een tweede bod komt.

Om een overname tegen te houden zijn onder andere vakbonden FNV en CNV ingeschakeld. "De overnamepoging door PPG wordt puur gedreven door aandeelhoudersbelang en kan alleen maar verkeerd uitpakken voor werknemers", zegt FNV-onderhandelaar Erik de Vries. "Het is dan ook een goede zaak dat de top zich zo verzet." Ook het CDA zegt te zijn benaderd.

AkzoNobel heeft zelf verder aangekondigd de speciaalchemiedivisie van het bedrijf af te willen splitsen. Hiervoor zouden investeerders of branchegenoten een bedrag van 10 miljard euro kunnen betalen.

Sociaal plan

De vakbonden hebben zaterdag met de directie van AkzoNobel een akkoord bereikt over verlenging van het sociaal plan bij het bedrijf. Dat heeft woordvoerder Arthur Bot van CNV Vakmensen gemeld aan het ANP.

Over de kwestie werd gesteggeld sinds eind vorig jaar duidelijk werd dat AkzoNobel het bestaande sociaal plan, dat per 1 januari afliep, niet wilde verlengen.

Volgens Bot is het chemie- en verfconcern nu op zijn schreden teruggekeerd. Eventuele stakingen zijn daarmee van de baan.

Ook het FNV is verheugd over het akkoord, zegt bestuurder Erik de Vries: "Het is goed om te zien dat AkzoNobel hiermee overduidelijk invulling geeft aan de belangen van het personeel."

AkzoNobel wilde tornen aan de schadeloosstelling bij gedwongen ontslag en aan de begeleiding naar nieuw werk. Dat stuitte de bonden tegen de borst, omdat werknemers erbij zouden inschieten.

Het sociaal plan is een doorlopende sociale paragraaf in de cao. Die is nodig bij een groot bedrijf waar relatief veel verloop is, aldus Bot.