AkzoNobel kan zo'n 10 miljard euro krijgen voor de speciaalchemiedivisie waarvan het een afsplitsing overweegt. 

Dat meldt persbureau Bloomberg donderdag op gezag van ingewijden. Er wordt belangstelling verwacht van zowel investeerders als branchegenoten in de chemiesector.

Een verkoop zou daarmee bijna de helft kunnen opbrengen van wat het Amerikaanse verf- en chemiebedrijf PPG voor heel AkzoNobel op tafel wil leggen. Tevergeefs, want het Nederlandse bedrijf wees de toenaderingspoging resoluut van de hand.

Volgens Bloomberg zou de divisie Specialty Chemicals interesse kunnen wekken van investeerders CVC en Carlyle en chemiebedrijf Evonik. Het staat echter niet vast dat het onderdeel aan één partij wordt verkocht. AkzoNobel zei donderdag dat ook een toekomst als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf tot de mogelijkheden behoort.

De chemietak behaalde vorig jaar een omzet van 4,8 miljard euro, een derde van de totale opbrengsten van AkzoNobel. Het onderdeel leverde een bijdrage aan de brutowinst (ebitda) van bijna 1 miljard euro, dat is bijna de helft van het totaal. Een verkoop voor tien keer dat bedrag moet haalbaar zijn, aldus de bronnen waarmee Bloomberg sprak.

Interesse PPG

Branchegenoot PPG gelooft ondertussen nog steeds onveranderd in de grote kansen die een complete overname van AkzoNobel zou bieden. PPG vindt dat er een "aantrekkelijk en uitgebreid'' voorstel is gedaan aan het Nederlandse verf- en chemiebedrijf. Het Amerikaanse concern zou graag met AkzoNobel in gesprek gaan, maar die heeft dit geweigerd.

Maar volgens topman Ton Büchner van AkzoNobel zou een overname door PPG veel banen kunnen kosten, terwijl allerminst zeker is dat toezichthouders met de fusie zouden instemmen. Ook vindt hij de prijs die het Amerikaanse bedrijf biedt veel te laag. 

Banenverlies

Ook Steven Leijenaar, de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van AkzoNobel, vreest voor banenverlies. Volgens hem kunnen er wereldwijd mogelijk duizenden banen sneuvelen. In Nederland zouden wellicht duizend van de vijfduizend banen op de tocht komen te staan.

Vakbond FNV is naar eigen zeggen fel tegenstander van een eventuele overname door PPG. "Een dergelijke overname gaat waarschijnlijk ten koste van honderden banen in Nederland en duizenden wereldwijd", zegt FNV-bestuurder Erik de Vries. "Dit is niet in het belang van het bedrijf en zeker niet in het belang van de werknemers."

PPG stelde in zijn verklaring juist rekening te hebben gehouden met alle belanghebbenden en zei erop te vertrouwen dat alle benodigde toestemming voor de overname kan worden verzekerd.

Bewondering

"PPG bewondert AkzoNobels bedrijfstakken, wereldwijde aanwezigheid, cultuur en principes al een lange tijd, evenals hun vooruitgang in innovatieve productontwikkeling en hun duurzame beleid", stelde topman Michael McGarry van PPG donderdag in een persverklaring. "Wij geloven dat een combinatie van onze bedrijven een zeer overtuigende strategische kans is."

PPG denkt dat een fusie een grote speler in onder meer verf en coatings kan opleveren, die beter kan concurreren in een competitieve markt. Het concern zegt bij een fusie de cultuur van AkzoNobel te zullen respecteren en tot uiting te laten komen in het fusiebedrijf.

PPG, dat zijn voorstel op 2 maart aan AkzoNobel voorlegde, laat weten nauwkeurig te bekijken welke stappen er verder kunnen worden gezet.