BMW verwacht in 2017 opnieuw iets meer auto's aan de man te kunnen brengen dan een jaar eerder.

De groei wordt daarbij wel geremd door de grote politieke en economische onzekerheid in diverse delen van de wereld, liet de Duitse maker van luxe auto's donderdag weten.

BMW zag zijn verkopen vorig jaar met ruim 5 procent oplopen, naar het recordaantal van 2,4 miljoen auto's. De omzet steeg daarbij met 2 procent naar 94,1 miljard euro, de nettowinst verbeterde met 8 procent naar 6,9 miljard euro. De brutowinst viel wel met 2 procent terug en kwam daarmee wat lager uit dan analisten hadden voorspeld.

Winstgevenheid 

De winstgevendheid van BMW zwakte vorig jaar af tot het laagste niveau sinds 2010. Beleggers reageerden dan ook niet enthousiast op de cijfers en zetten het aandeel in Frankfurt in de middaghandel ruim 3 procent in de min.

BMW werd vorig jaar ingehaald door Mercedes als grootste maker van luxe auto's ter wereld. Het bedrijf probeert zijn toonaangevende positie in de sector te houden door zich te richten op innovaties. Zo werkt BMW aan een zelfrijdende elektrische auto, die in 2021 op de markt moet worden gebracht.