AkzoNobel was donderdag de absolute uitblinker op de beurs in Amsterdam, nadat het verfconcern een overnamevoorstel van het Amerikaanse PPG Industries had afgewezen. Het Damrak verwerkte verder een stroom aan bedrijfsresultaten en een beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index sloot 1 procent hoger op 507,74 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 731,71 punten. De beurs in Frankfurt won 0,1 procent en Parijs ging 0,4 procent vooruit. Londen daalde echter 0,3 procent.

Het aandeel AkzoNobel sprong 13 procent omhoog in de AEX. Het bod met een totale waarde van bijna 21 miljard euro van PPG is volgens de onderneming te laag en niet in het belang van aandeelhouders, klanten en personeel. Verder bekijkt het bedrijf of het zijn onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen.

De ECB hield zoals verwacht zijn beleid onveranderd, maar is wel optimistischer over de economie en inflatie. De euro trok in waarde aan, nadat ECB-president Mario Draghi had aangegeven dat de noodzaak voor nieuwe stimuleringsmaatregelen is afgenomen en dat de economie verder verbetert.

De euro noteerde 1,0579 dollar, tegen 1,0545 dollar bij het Europese slot op woensdag.

Shell

Shell wist de aandacht ook op zich gericht op Beursplein 5. Het olie- en gasconcern verkoopt voor in totaal 8,5 miljard dollar aan teerzandprojecten in Canada en investeert ruim 1 miljard in de aankoop van een belang in oliebedrijf Marathon Oil Canada. Per saldo leveren de deals Shell ruim 7 miljard dollar op. Shell zakte ruim 2 procent.

Vastgoedfonds Vastned was een sterke stijger in de MidKap met een plus van 3,8 procent. Vastned keert Turkije de rug toe en gaat zich vooral richten op groei in een specifiek aantal Europese steden.

Een van de sterkere dalers bij de middelgrote fondsen was sap- en frisdrankbottelaar Refresco (min 1,3 procent), na cijfers.

AMG

Ook een keur aan andere bedrijven in Amsterdam opende de boeken. Producent van specialistische metalen AMG klom daarop bij de kleinere bedrijven 3,6 procent en Van Lanschot steeg 4,8 procent, autobedrijf Stern leverde juist 3,4 procent in.

De prijs van Amerikaanse olie zakte voor het eerst sinds december onder de 50 dollar per vat, met een min van 2,3 procent op 49,15 dollar. Brent werd 2,1 procent goedkoper op 52,00 dollar per vat.