Shell-topman Ben van Beurden heeft afgelopen jaar dankzij langetermijnbonussen flink meer verdiend dan in 2015. Zijn totale beloning ging met 61 procent omhoog tot bijna 8,3 miljoen euro.

Dit blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van het Nederlands-Britse olie- en gasconcern.

In het kader van langetermijnbonussen werd Van Beurden omgerekend voor een kleine 4,4 miljoen euro aan aandelen toegekend, tegen 163.000 euro in 2015.

Aan normale jaarbonussen streek hij juist minder op. Zijn beloning in die categorie zakte met 31 procent tot 2,4 miljoen euro. Het basissalaris van de hoogste baas van Shell ging verder met ruim 2 procent omhoog tot afgerond 1,5 miljoen euro.

Simon Henry

Ook vertrekkend financieel directeur Simon Henry ging er fors op vooruit. Zijn totale beloning kwam 43 procent hoger uit, op een kleine 5,1 miljoen euro.

Ook bij hem kwam dit vooral door de langetermijnbonussen. De opvolger van Henry is Jessica Uhl. Haar basissalaris zal iets lager liggen dan dat van Henry.

Teerzandprojecten

Donderdag werd ook bekend dat Shell voor in totaal 8,5 miljard dollar (8,1 miljard euro) aan teerzandprojecten in Canada verkoopt. 

Aan de andere kant investeert het olieconcern 1,25 miljard dollar in de aankoop van een belang in oliebedrijf Marathon Oil Canada. Per saldo leveren de deals Shell 7,25 miljard dollar op, meldt het Nederlands-Britse concern donderdag.

Partner in beide overeenkomsten is branchegenoot Canadian Natural Resources, dat veel ervaring heeft met de exploitatie van teerzandgronden. Die zijn voor Shell minder interessant geworden, omdat de nog altijd relatief lage olieprijzen het lastig maken om de hoge kosten terug te verdienen.

Aanpassing

Volgens topman Ben van Beurden vormen de transacties een belangrijke stap in de aanpassing van de portefeuille van Shell. Het olieconcern wil zich toeleggen op projecten die een hoger rendement opleveren op de gedane investeringen.

Shell is in dat kader bezig in totaal voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten. De opbrengst wordt gebruikt om de schuld terug te dringen. Die is sterk opgelopen door de overname van gasproducent BG Group, waarvoor het bedrijf vorig jaar in totaal 54 miljard dollar neertelde.

Verkoop

Vorig jaar verkocht Shell voor zo'n 5 miljard dollar aan bezittingen. Dit jaar is de teller al flink opgelopen.

Eerder deze week meldde het olieconcern 2,2 miljard dollar te ontvangen vanwege de beëindiging van een samenwerkingsverband met Aramco. Shell werkte met de Saudische branchegenoot samen op het gebied van raffinage.

Met de verkoop wordt Shell in steeds grotere mate een gasbedrijf. Zo'n 60 procent van de bewezen reserves van het energieconcern bestaat na de transactie uit gas, tegen ongeveer de helft voorheen.