AkzoNobel heeft een ongevraagd overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries afgewezen. 

Dat meldde het verf- en chemieconcern donderdagochtend, nadat de interesse van PPG woensdagavond was uitgelekt.

Het voorgenomen bod van PPG is volgens AkzoNobel te laag en niet in het belang van aandeelhouders, klanten en personeel.

PPG bood 54 euro in contanten en 0,3 aandelen PPG voor elk aandeel AkzoNobel. Met de koers van het aandeel PPG op 28 februari vertegenwoordigt dat bod een waarde van 83 euro per aandeel. 

Het aandeel Akzo sloot woensdag op 64,42 euro.

Afsplitsing

AkzoNobel kondigde naar aanleiding van het ongevraagde voorstel aan te bekijken of het zijn onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen. Die tak, die vorig jaar een omzet had van 4,8 miljard euro, maakt specialistische chemicaliën die verwerkt worden in producten uiteenlopend van ijs, asfalt, soep tot zeep.

Topman Ton Büchner benadrukte dat die stap moet worden gezien als een teken van kracht. Hij wees daarbij op de ''recordresultaten'' die Akzo vorig jaar heeft geboekt. Die stellen het bedrijf volgens hem in staat zelf op zoek te gaan naar nieuwe groeikansen.

''We zijn een topspeler op het gebied van verf en specialistische chemicaliën, met een duidelijke strategie. We kondigen nu een belangrijke stap aan, die we op eigen kracht kunnen zetten.''

Verzelfstandiging

Verzelfstandiging moet de divisie die verf en coatings maakt en de tak voor specialistische chemicaliën in staat stellen hun positie verder te versterken, zei Büchner. Hij verwacht dat in ''de komende maanden'' meer duidelijk wordt over het proces.

Voor de afsplitsing worden verschillende opties bekeken, waaronder een zelfstandige beursnotering. Aan die strategische stap wordt al langer gewerkt, maar de aankondiging werd naar voren gehaald vanwege de ontwikkelingen met PPG.

In het bod van de Amerikanen ziet Akzo helemaal niets, zei Büchner. Hij wees daarbij op de grote onzekerheid die zou ontstaan voor het personeel, de grote kans op verzet van toezichthouders en onzekerheid over de financiële voordelen.

Formule 1

AkzoNobel is Europa's grootste leverancier van coatings met een portefeuille verspreid over basischemicaliën zoals chloor tot aan ingrediënten voor huidcrème en verf voor Formule 1-bolides. PPG telt werelwijd 156 fabrieken waar onder meer verf, coatings en glasvezel worden geproduceerd.

In 2012 nam PPG al de divisie Decorative Paints Noord-Amerika over van AkzoNobel. Daarvoor betaalde het destijds iets meer dan 1 miljard dollar.

Kamp 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken verklaarde donderdag in een reactie dat een overname niet in het Nederlandse belang is. "AkzoNobel bestempelt het bod van PPG Industries als ongewenst en niet in het belang van alle stakeholders", aldus Kamp. 

"Het gaat daarbij om langetermijnwaarden zoals de bijdrage die AkzoNobel levert aan duurzaamheid, de activiteiten op het gebied van research en development en om de hoogwaardige werkgelegenheid die het bedrijf in Nederland biedt. Daarmee is het bod ook niet in het Nederlandse belang."