Minister Jeroen Dijsselbloem is bezorgd over de positie van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Van de 25 AEX-fondsen zijn er volgens hem elf slecht beschermd tegen een buitenlandse overname.

Het onlangs door Unilever afgeslagen fusievoorstel is een teken aan de wand, stelt de minister van Financiën dinsdag bij een persbijeenkomst over de campagne van de PvdA.

Grote Nederlandse bedrijven hebben vaak veel geld in kas, maar maken weinig werk van investeringen en groei. Ze zijn daardoor aantrekkelijke prooien voor ''roofdieren'', waarschuwt Dijsselbloem. Nederland kan zich nu hooguit verweren ''met lomp duw- en trekwerk'', zoals bij de dreigende overnames van PostNL en Unilever.

Dijsselbloem wil het woord protectionisme niet in de mond nemen, maar vindt dat ''Nederland de naïviteit moet afschudden en zijn strategische economische belangen moet beschermen''. 

Luiheid

Hij waarschuwt dat bedrijven zelf ook moeten waken voor luiheid en meer moeten investeren in innovatie en groei. Als ze hun aandeelhouders niet tevreden houden, trekken ze immers kopers aan.

De bewindsman riep Unilever eerder al in het radioprogramma Kamerbreed op een beschermingswal op te werpen tegen vijandige biedingen. De multinational moet volgens Dijsselbloem zich met een administratiekantoor durven beschermen tegen een ongewenste overname door "aasgieren en hyena's" die klaar zouden staan om het bedrijf "kapot te maken".

Overheidscommissie

De bewindsman bepleit dinsdag opnieuw een wetsvoorstel van minister Henk Kamp (Economische Zaken) uit te breiden. Het voorstel voor een wet die strategisch belangrijke Nederlandse concerns moet beschermen, gaat volgens Dijsselbloem niet ver genoeg. Hij vindt dat er niet alleen gekeken moet worden naar belangen op het gebied van veiligheid en defensie.

Dijsselbloem wil buitenlandse overnames aan een overheidscommissie kunnen voorleggen. Die moet bekijken of de overname de Nederlandse belangen dient. Iets vergelijkbaars gebeurt al in de Verenigde Staten.

Ook ondernemingsraden moeten bij overnames een stem krijgen, vindt Dijsselbloem. Maar hij wil bedrijven ook meer ruimte geven om zichzelf te wapenen.