De Europese aandelenbeurzen zijn maandag eensgezind met verlies de handel uitgegaan. Beleggers waren ietwat terughoudend door de geopolitieke spanningen in Azië na de rakettest door Noord-Korea.

In Amsterdam werd producent van voedingsingrediënten Corbion afgerekend op zijn jaarcijfers. Internationaal was de blik gericht op de miljardenovername van automerk Opel door het Franse Peugeot.

De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 503,65 punten. De MidKap met daarin Corbion zakte 0,5 procent tot 728,63 punten. Parijs, Londen en Frankfurt leverden tot 0,6 procent in.

Corbion

Corbion was met een min van 5,3 procent met afstand de grootste daler onder de middelgrote fondsen. Volgens analisten stelden de resultaten van het concern licht teleur, net als de vooruitzichten voor 2017. Het bedrijf kondigde wel een extra winstuitkering voor aandeelhouders aan. Ook gaat Corbion voor 25 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

De AEX werd aangevoerd door biotechnologiebedrijf Galapagos, dat 0,7 procent won. Verder eindigden in de hoofdindex alleen Aalberts Industries, Unilever en Boskalis in het groen. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een min van 1,8 procent.

TMG

Bij de kleinere fondsen was er weer bovengemiddeld aandacht voor Telegraaf Media Groep (TMG). Zondag werd bekend dat TMG een principeakkoord heeft gesloten met het Belgische Mediahuis en grootaandeelhouder VP Exploitatie over een overname.

Talpa, het bedrijf van John de Mol, laat het er nog altijd niet bij zitten en kwam met een hoger overnamebod van 6,50 euro voor TMG. De biedingsstrijd zorgde ervoor dat de koers van TMG 2,4 procent opliep tot 6,50 euro.

In Parijs won PSA Peugeot Citroën na bekendmaking van overeenstemming met General Motors (GM) over de inlijving van Opel bijna 3 procent.

Deutsche

Verder sprong vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management 4,2 procent omhoog in Londen. Aberdeen wordt voor omgerekend 4,4 miljard euro overgenomen door verzekeraar Standard Life (plus 5,7 procent).

Op de beurs in Frankfurt dook Deutsche Bank bijna 8 procent in het rood. De grootste bank van Duitsland wil 8 miljard euro aan nieuw kapitaal ophalen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 53,10 dollar en Brent daalde 0,1 procent tot 55,83 dollar per vat. De euro noteerde 1,0587 dollar, tegen 1,0550 dollar aan het einde van de Europese handel vrijdag.