Talpa heeft zijn bod verhoogd op uitgever TMG naar 6,50 euro per aandeel. Het bedrijf van John de Mol maakte dat zondag even voor middernacht bekend. Talpa biedt daarmee 0,50 euro per aandeel meer dan het Belgische Mediahuis.

Het Belgische bedrijf en VP Exploitatie bereikten zondagavond een principeakkoord met TMG over de overname.

De familie Van Puijenbroek is via VP Exploitatie grootaandeelhouder in TMG. Zij wezen eerdere hogere biedingen van Talpa af.

In het zondag gesloten akkoord tussen Mediahuis en TMG is vastgelegd dat TMG zijn identiteit en Amsterdamse hoofdkantoor houdt en dat de journalistieke onafhankelijkheid binnen het bedrijf ook op lange termijn overeind blijft. Alle merken, waaronder De Telegraaf, blijven bestaan en er zou geen sprake zijn van omvangrijk banenverlies door de overname.

Guus van Puijenbroek van VP Exploitatie stelt dat Mediahuis een "veilige haven is voor TMG en de daar werkzame journalisten. Mediahuis deelt dezelfde waarden als onze familie". Tegen De Telegraaf zei Van Puijenbroek dat de hogere biedingen van Talpa geen reden zijn geweest om de strategie te wijzigen "Prijs is een ding. We hebben als familie een eigen afweging gemaakt. Mediahuis heeft een bewezen trackrecord."

Bestuurders

Zondag werd ook bekend dat raad van commissarissen de eigen bestuurders aan de kant heeft geschoven. Het gaat om topman Geert Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp.

Dat besluit was volgens de toezichthouders "onvermijdelijk", omdat het bestuur zich onrealistisch en niet constructief zou hebben opgesteld in de onderhandelingen met Mediahuis.

Daardoor ontstond volgens de commissarissen het risico dat het Belgische bedrijf eenzijdig een bod zou uitbrengen, zonder de eerder overeengekomen garanties voor TMG.

'Onbegrijpelijk'

Talpa laat weten dat de raad van commissarissen van TMG niet is ingegaan op herhaalde oproepen om de gesprekken weer te hervatten. Talpa heeft ''kennis genomen'' van de verklaring van Mediahuis, VP Exploitatie en TMG en zal "op korte termijn haar positie en verdere stappen'' bekendmaken.

Talpa verhoogde zijn bod eerder al naar 6,35 euro per aandeel. Grootaandeelhouder John de Mol bezit momenteel al 20 procent van TMG. Mediahuis en VP Exploitatie bezitten samen zo'n 60 procent van de aandelen

Het bedrijf van De Mol benadrukte eerder in een verklaring het ''onbegrijpelijk'' te vinden dat de commissarissen van TMG inmiddels exclusieve gesprekken zou voeren met Mediahuis en VP Exploitatie.