Het Belgische Mediahuis en investeerder VP Exploitatie zetten definitief hun bod door op TMG, het moederbedrijf van De Telegraaf. De bieders krijgen steun van de Raad van Commissarissen (RvC), aldus de drie partijen zondag die daarmee tot een principeakkoord zijn gekomen.

De Raad van Bestuur (RvB) wilde ook praten met de concurrerende bieder Talpa, dat gaat echter niet door omdat de RvB is geschorst door de RvC. Door de schorsing liggen de bestuurlijke taken nu bij de RvC en is de weg vrij voor een Belgische overname.

Mediahuis biedt 6 euro per aandeel, daarmee ligt het bod 0,10 euro hoger dan hun eerdere bod. De totale waarde van TMG komt met het nieuwe bod op 278 miljoen euro. Volgens het Mediahuis blijft TMG zelfstandig opereren.

Talpa liet eerder weten 6,35 euro te willen bieden. Grootaandeelhouder John de Mol bezit momenteel al 20 procent van TMG. Het bedrijf van De Mol benadrukte eerder in een verklaring het ''onbegrijpelijk'' te vinden dat de commissarissen van TMG inmiddels exclusieve gesprekken zou voeren met Mediahuis en VP Exploitatie.

Toekomstgarantie

"Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomst van TMG gegarandeerd is in de combinatie met Mediahuis en wij verwelkomen alle medewerkers van TMG in onze groep", laat CEO Gert Ysebaert van Mediahuis weten.

Volgens Jan Nooitgedagt van de RvC van TMG zijn alle opties bekeken, ook het bod van Talpa. Volgens de RvC is middels Mediahuis een veiligere toekomst mogelijk voor TMG. Een overname door Talpa noemt Nooitgedagt "niet haalbaar". Volgens hem hebben Mediahuis en VP Exploitatie verklaard om hun 59 procent aan aandelen niet te verkopen, zelfs niet bij een hoger bod.

Reorganisatie

Bestuursvoorzitter Geert Jan van der Snoek en financieel directeur Leo Epskamp van de RvB lieten zaterdag aan het begin van de avond weten niet akkoord te gaan met het voorstel van Mediahuis, zei Nooitgedagt in een telefonische toelichting aan ANP.

''Daarmee kwamen we in heel onzeker vaarwater, wat niet goed zou zijn voor TMG''', stelde hij. ''De deal was zo goed, dat we vonden dat we wel moesten tekenen. Het is enorm spijtig dat we het bestuur daarvoor moesten schorsen.''

In het nu gesloten akkoord is vastgelegd dat TMG zijn identiteit en Amsterdamse hoofdkantoor houdt en dat de journalistieke onafhankelijkheid binnen het bedrijf ook op lange termijn overeind blijft. Alle merken, waaronder De Telegraaf, blijven bestaan en er zou geen sprake zijn van omvangrijk banenverlies door de overname. De lopende reorganisatie wordt wel doorgezet.