Talpa verhoogt het overnamebod op Telegraaf Media Groep (TMG) van 5,90 euro naar 6,35 euro per aandeel. Dat maakte het investeringsbedrijf van John de Mol woensdag bekend.

Het nieuwe bod betekent een premie van 8 procent ten opzichte van het voorgenomen bod van 5,90 euro per aandeel van het consortium van het Vlaamse Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek.

Mediahuis en VP Exploitatie kwamen in de overnamestrijd rondom TMG onlangs langszij door het vorige bod van Talpa te evenaren. Het consortium kondigde eind vorig jaar aan TMG over te willen nemen.

Mediahuis en VP Exploitatie noemen het hogere bod van Talpa "niet realistisch". "Elk bod van Talpa is kansloos, omdat het geen meerderheid kan halen. Een bod van Mediahuis en VP Exploitatie is het enige bod met zekerheid op succesvolle afronding", zo stelt de combinatie in een reactie. Ze staan wel open voor een samenwerking met Talpa. Mediahuis en VP Exploitatie bezitten gezamenlijk  59 procent van de aandelen TMG.

Grootaandeelhouder John de Mol bezit circa 20 procent van TMG en gaf eerder te kennen dat een verkoop aan Mediahuis geen optie voor hem was.

Boekenonderzoek

Het boekenonderzoek door Talpa is inmiddels afgerond en er zijn gesprekken gevoerd met de raad van commissarissen en raad van bestuur van het mediabedrijf. Het bedrijf van De Mol ziet TMG in de toekomst als een apart onderdeel van Talpa, met eigen merken, een eigen directie en onafhankelijke redactieraden.

Ook beoogt Talpa naar eigen zeggen geen significante besparingen en afvloeiing van werknemers, anders dan al is besloten en bekendgemaakt door TMG.

Onbegrip

Talpa benadrukte woensdag in een verklaring het ''onbegrijpelijk'' te vinden dat de commissarissen van TMG inmiddels exclusieve gesprekken voeren met Mediahuis en VP Exploitatie, en dat onderhandelingen met Talpa zijn opgeschort. Talpa had de commissarissen juist zondag nog gezegd dat het eerdere bod waarschijnlijk op korte termijn omhoog zou gaan.

Voor dit ''abrupte afbreken'' bestaat volgens Talpa ''geen valide reden''. Het bedrijf vertrouwt erop dat de gesprekken op korte termijn weer worden hervat en dat het verhoogde bod in overweging wordt genomen door de commissarissen van TMG.

TMG heeft het hogere bod van Talpa en de reactie van Mediahuis en VP Exploitatie "ter kennisgeving'' aangenomen, aldus een zegsman. Hij wil verder geen commentaar geven.