De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met kleine winsten gesloten. Tijdens een tamme handelssessie waren beleggers vooral in afwachting van de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump.

Hij zal in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) het Congres toespreken. Mogelijk wordt dan meer duidelijk over zijn economische plannen.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,1 procent in de plus op 495,35 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 724,17 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,1 tot 0,3 procent.

In de markt wordt gehoopt dat Trump meer duidelijk kan maken over zijn plannen voor de Amerikaanse economie en het bedrijfsleven. Sinds zijn verkiezing zijn beurskoersen sterk opgelopen door de verwachting dat hij de groei op zijn minst op korte termijn zal stimuleren.

Aalberts Industries

Aalberts Industries was met een min van 2,4 procent veruit de sterkste daler onder de 25 hoofdfondsen in de AEX. Het bedrijf kwam met jaarcijfers die aan de verwachtingen voldeden en een hoger dividend dan een jaar eerder. Veel beleggers namen echter hun winst, omdat de koers van Aalberts de afgelopen tijd flink is gestegen.

Biotechnologiebedrijf Galapagos leidde de AEX met een winst van 1,9 procent. Verder deden SBM Offshore, Boskalis, NN Group, Randstad en Gemalto het goed met plussen van ruim 1 procent.

Air France-KLM

In de MidKap waren Air France-KLM en chemiebedrijf Corbion de grote winnaars met een koerswinst van ruim 3 procent. Beursintermediair Flow Traders werd bij de middelgrote fondsen 2 procent meer waard nadat analisten van ING de aankoop van het aandeel hadden aangeraden.

Op de beurs in Frankfurt leverde staalconcern Salzgitter ruim 2 procent in. Het bedrijf liet weten dit jaar op een flink hogere winst te rekenen, geholpen door de aantrekkende staalprijzen, maar beleggers hadden op nog meer gehoopt.

De Duitse branchegenoot ThyssenKrupp zakte 0,6 procent en op Beursplein 5 verloor ArcelorMittal 1,2 procent, ondanks de aankondiging uit Brussel dat de EU zich beter gaat wapenen tegen de dump van goedkoop staal uit China.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 53,35 dollar. De Brentprijs zakte 1 procent naar 55,37 dollar per vat. De euro was met 1,0615 dollar nagenoeg evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen op maandag.