Het succes van de Amerikaanse economie door de eeuwen heen is volgens Warren Buffett niet in de laatste plaats te danken aan het harde werk van "een stroom aan getalenteerde en ambitieuze immigranten",  schrijft hij in zijn jaarlijks brief aan de aandeelhouders van zijn bedrijf Berkshire Hathaway.

De 86-jarige Buffett maakt in de dit weekeinde gepubliceerde brief geen enkele verwijzing naar het beleid van president Donald Trump, die immigratie aan banden wil leggen. Maar zonder nieuwkomers zouden de "wonderbaarlijke" economische prestaties van Amerika volgens hem niet mogelijk zijn geweest.

Volgens Buffett heeft Amerika sinds de onafhankelijkheid in 1776 "vanuit het niets" in totaal 90 biljoen dollar aan rijkdom vergaard. Hoewel de opbouw van de welvaart met haperingen gepaard ging, is die nooit helemaal gestopt, aldus de man die ook wel 'het orakel van Omaha' wordt genoemd.

Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft afgelopen jaar een winst van 24,1 miljard dollar in de boeken gezet, ongeveer net zoveel als in het recordjaar 2015. Dat is mede te danken aan een eindspurt in het vierde kwartaal, waarin de winst met 15 procent steeg tot 6,3 miljard dollar.

Over de recente poging van Kraft Heinz om Unilever in te lijven, rept Buffett niet in zijn brief. De succesvolle belegger heeft een fiks belang in de Amerikaanse voedingsmiddelengigant en zou nauw betrokken zijn geweest bij het afgewezen bod op de Brits-Nederlandse branchegenoot.