Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) en het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) roepen Unilever op niet toe te geven aan de druk van andere aandeelhouders.

Die zouden uit zijn op een snelle winst, zo schrijven ze in een ingezonden brief in de Volkskrant. "Wij steunen uw focus op de lange termijn en op duurzaamheid, ga daar alsjeblieft mee door", aldus de fondsen.

De brief is een reactie op het voornemen van Unilever om meer te gaan letten op het belang van de aandeelhouders na de dreiging van een overname door Kraft Heinz.

Financiaal directeur Graeme Pitkethly verklaarde vrijdag dat duidelijk is geworden dat de aandelen van Unilever ondergewaardeerd zijn. '"Dit is zeker een triggermoment geweest voor Unilever en dat zullen we niet verkwanselen'", vertelde de topbestuurder.

PMT en PME vrezen een focus op de korte termijn. "Voor ons als aandeelhouders betekent echte aandeelhouderswaarde creëren juist focus op de lange termijn. Zoals Unilever de afgelopen jaren juist zo mooi heeft laten zien."

Aasgieren

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën roept het bedrijf op een beschermingsconstructie op te werpen om zo een overname te voorkomen van "de aasgieren, de hyena's die je bedrijf proberen kapot te maken". Hij zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. "Unilever is voor ons een cruciaal bedrijf."

Dijsselbloem: "Durf je korte-termijnaandeelhouders te weerstaan. Durf tegen hen te zeggen: ik ga niet dat lange-termijnperspectief loslaten en zo nodig bescherm ik mijzelf tegen dit type agressieve overnames."