De Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery heeft een claim van minstens 100 miljoen euro ingediend bij de rechtbank in Amsterdam. Volgens de brouwer heeft Heineken misbruik gemaakt van zijn machtspositie in het land.

Officieel is Athenian Brewery, de Griekse dochter van Heineken, de aangeklaagde partij. Volgens Macedonian Thrace Brewery blokkeerde Heineken jarenlang de concurrentie op de Griekse biermarkt door exclusieve deals te sluiten met winkeliers, meldt de De Telegraaf donderdag. 

Het bedrijf stelt zijn groeipotentieel niet te kunnen verwezenlijken door oneerlijke concurrentie van Heineken. Ze eisen dat de rechtbank Heineken verantwoordelijk stelt voor het verstoren van de Griekse biermarkt en dat het bedrijf wordt gedwongen te stoppen met de verstorende praktijken. 

Macedonian Thrace Brewery produceert slechts 200.000 hectoliter per jaar en is een zeer kleine speler op de markt in vergelijking met Heineken. Heineken brouwt jaarlijks ongeveer 200 miljoen hectoliter bier. In december 2015 kreeg Heineken al een boete van ruim 31 miljoen euro van de Griekse kartelautoriteit.

Macedonian Thrace Brewery heeft in Griekenland ongeveer 6 procent van de markt in handen. Het bedrijf is eigenaar van het merk Vergina.