Informatieleverancier RELX heeft vorig jaar zijn resultaten verder verbeterd en verwacht die lijn dit jaar door te kunnen trekken. 

Dat maakte het voormalige Reed Elsevier donderdag bekend.

RELX zette over 2016 een onderliggende omzet in de boeken van 8,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Daarmee deed het bedrijf het beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. De aangepaste operationele winst viel met 2,6 miljard euro 6 procent hoger uit dan een jaar eerder. Ook daarmee werden de verwachtingen van analisten overtroffen.

Bestuursvoorzitter Erik Engstrom benadrukte andermaal dat het RELX er alles aan is gelegen om een meer ''voorspelbaar" bedrijf te zijn gelet op de inkomsten. Voor 2017 verwacht het bedrijf zowel de omzet als de winst verder op te voeren. De start van het jaar ligt volgens hem in lijn met het begin van 2016. Volgens Engstrom is het moeilijk om vooruit te kijken en daar een cijfer aan te hangen.

Brexit 

Van het nieuwe beleid in de Verenigde Staten waar president Donald Trump voor staat, was volgens het bedrijf nog niet veel te merken. Wat betreft de aanstaande brexit is het volgens de bestuursvoorzitter moeilijk in te schatten wat de gevolgen zullen zijn.

De sterkste groei werd in 2016 geboekt door Exhibitions, waar de opbrengsten, gecorrigeerd voor wisselkoersen, met 9 procent toenamen. Risk & Business Analytics volgde met een plus van 8 procent. Zowel bij Legal als bij de juridische, wetenschappelijke en medische dienstverlening werd de winst met 2 procent opgeschroefd.

Aandeelhouders in Amsterdam worden beloond met een dividendverhoging van 5 procent tot 0,423 euro per aandeel. Investeerders in RELX in Londen worden gecompenseerd voor de waardedaling van het pond. Hier werd het dividend met 21 procent opgeschroefd.

Daarnaast kondigde het bedrijf een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 700 miljoen pond (825 miljoen euro). Daarvan is 100 miljoen pond reeds gerealiseerd.