Talpa zet zijn overnamebod op Telegraaf Media Groep (TMG) door, maakt het investeringsbedrijf van John de Mol maandag bekend.

De aankondiging van Talpa volgt kort nadat het Vlaamse Mediahuis en VP Exploitatie hun overnamebod op het mediabedrijf verhoogden.

Mediahuis en VP Exploitatie kwamen half december met een bod van 5,25 euro per aandeel. Daar ging Talpa op 23 januari overheen met een bieding van 5,90 euro. Afgelopen zondag kwamen het Vlaamse bedrijf en de investeringsmaatschappij met een verhoogd bod van 5,90 euro. Talpa stelt kennisgenomen te hebben van het aangepaste bod en zegt zich hierop te beraden.

Sinds de aankondiging van het bod, heeft Talpa inzage gekregen om een boekenonderzoek naar TMG uit te voeren. Ook zijn er meerdere gesprekken geweest met de raad van bestuur en de raad van commissarissen van TMG.

Boekenonderzoek

"Talpa is voornemens om deze gesprekken voort te zetten, het boekenonderzoek zo spoedig mogelijk af te ronden en om in goed overleg met de raad van bestuur en de raad van commissarissen van TMG om tot een door hen ondersteund bod te komen", schrijft het bedrijf van John de Mol in een persverklaring.

Talpa zal voor 17 april bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aanvraag tot goedkeuring voor het conceptbod indienen.

Garanties

TMG laat maandag weten zowel met Talpa als met Mediahuis en VP Exploitatie in gesprek te zijn over onder meer de financiële voorwaarden, strategische aspecten en mededinging.

Ook wordt gepraat over "garanties ten aanzien van de strategie van TMG in het algemeen en de borging daarin van de redactionele vrijheid van de journalistiek in het bijzonder", stelt TMG in een persverklaring.

De raad van bestuur en de raad van commisaarissen hebben nogmaals beloofd beide voorstellen zorgvuldig te beoordelen en rekening te houden met alle belanghebbenden. De biedingen worden afgezet tegen verschillende scenario's. De raden blijven zich dan ook tegelijkertijd richten "op de uitvoering van de zelfstandige strategie van TMG".

Interesse

Met de nieuwe aankondiging van Talpa lijkt een overnamestrijd rondom TMG losgebarsten. Mediahuis en VP Exploitatie beschikken naar eigen zeggen over bijna 60 procent van de aandelen TMG. Talpa heeft 20 procent van de stukken TMG in handen.

Mediahuis en VP Exploitatie, de investeringsmaatschappij van grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek, stelden bij de verhoging van hun bod ook snel met De Mol te willen praten over de relaties tussen Talpa en TMG. Daarbij werd door deze partijen een voortzetting van het aandelenbelang van Talpa in TMG niet uitgesloten.

De Telegraaf

TMG is eigenaar van onder meer De TelegraafMetro en de regionale krantengroep HMC. Talpa bezit onder meer de zenders 538, Radio 10, Sky Radio en Radio Veronica.

Mediahuis is al eigenaar van NRC Media en heeft dit jaar ook de uitgever van de Limburgse regionale dagbladen De Limburger en Het Limburgs Dagblad overgenomen. In België brengt het bedrijf onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad uit.