Het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz heeft zijn voorstel voor een fusie met Unilever ingetrokken. De twee bedrijven meldden zondag in een gezamenlijke verklaring dat Kraft Heinz "vriendschappelijk heeft ingestemd" met het intrekken van het plan.

De directie van het Nederlands-Britse Unilever had het fusievoorstel afgelopen week al resoluut van de hand gewezen. Het bedrijf zag onvoldoende strategische voordelen van een fusie en vond het bod van bijna 50 dollar per aandeel bovendien veel te laag. In totaal zou het gaan om een overnamebod van 134 miljard euro.

Het nieuws rond de fusieplannen stuwde het aandeel Unilever vrijdag op de beurs met 13 procent omhoog. Unilever is op papier aanmerkelijk groter dan Kraft Heinz: bij het Nederlands-Britse bedrijf werken 169.000 mensen, bij Kraft Heinz 42.000. De omzet van Unilever bedroeg vorig jaar 52,7 miljard euro, meer dan twee keer zoveel als die van Kraft Heinz.

Verder waren de befaamde belegger Warren Buffett met Bershire Hathaway en investeringsmaatschappij 3G betrokken bij de fusieplannen. De Amerikaanse voedingsmiddelenproducent verkoopt in Nederland merken als Heinz ketchup, Honig, Brinta, Venz en Roosvicee. Unilever is bekend van een keur aan merken waaronder Knorr, Omo en Becel.

Een woordvoerster van Unilever wilde zondag geen extra inhoudelijk commentaar geven. Ze verwees naar de korte verklaring. Daarin gaven de bedrijven verder aan dat ze "groot respect" voor elkaar hebben.